A zserbó sokak kedvenc sütemény, és bizony el sem tudnánk képzelni az ünnepeket nélküle. Gáspár Bea most megmutatja a Mindmegettének, hogy ő hogyan készíti.
Gáspár Bea zserbója fantasztikus
Hozzávalók
A tésztához:
6 dkg kristálycukor
1 kis pohártejföl
2.5 dkg friss élesztő
50 dkgliszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
só
2 db tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
70 dkg dió
10 dkg vaníliás cukor
1 db citrom
1 db narancs
1 üveg lekvár (sütésálló vagy sűrű)
A tetejére:
2 tábla étcsokoládé
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A szobahőmérsékletű tejfölbe keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet, a fahéjat, a sót, a tojássárgákat, a vajat és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük, majd robotgéppel egynemű tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a diót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és narancshéjat, valamint a baracklekvárt jól elkeverjük.
A tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot, majd megkenjük a diós-lekváros töltelék felével. Rátesszük a másik tésztalapot, villával megszurkáljuk, majd megkenjük a töltelék másik felével. Végül a harmadik tésztalapot is a süteményre helyezzük, és villával megszurkáljuk.
160 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét gőz fölött az olajjal felolvasztjuk.
A zserbót 1-2 óra hűtés után megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ha kihűlt a csoki, szeleteljük.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.