szabály

Te be szoktad tartani a 21 másodperces szabályt pisilésnél?

Létrehozva: 2024.06.16.

Az egészségünk miatt fontos erre odafigyelni.

A tudósok szerint az egészségünk érdekében kellene figyelnünk a 21 másodperces szabályra. Ezt kell tennünk pisilés közben - írja a Life.hu. Az állatok vizeletürítési szokásait vizsgálva tettek meglepő felfedezést a tudósok, amelyet ők a "vizelés törvényének" neveznek, és pisilés közben érdemes nekünk is figyelnünk erre. Felfedezték az úgynevezett 21 másodperces szabályt: minden 3 kilogrammnál nagyobb állat körülbelül ennyi idő alatt üríti ki a hólyagját. 

 

Pisilés közben kövessük a 21 másodperces szabályt

A 3 kilogrammnál nagyobb állatok körülbelül 21 másodperc alatt ürítik ki a hólyagjukat. Kisebb állatoknál - például patkányoknál - a másodperc töredéke alatt is megtörténhet a vizelés. A kutatás segített megerősíteni, hogy a pisilés időtartama nemcsak a hólyagnyomással függ össze, hanem jó barátunkkal, a gravitációval is. A nagyobb állatoknak hosszabb a húgycsöve, és így nagyobb gravitációs erő hajtja az áramlást, ez segít abban, hogy a 3 és a 100 kilós állat is közel azonos idő alatt végezzen a "kisdolgával".

Nicole Eisenbrown urológus elmondta, hogy ez a "21 másodperces szabály" segíthet abban, hogy szemmel tartsuk saját egészségünket és szokásainkat. 

Ez ugyanis a vizeletürítés idális időtartama, ha ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tart, az azt jelenti, hogy vagy túl hamar mentünk el a mosdóba, vagy túl sokáig tartogattuk, és ez bizony probléma.

 Ha ugyanis valamilyen okból - mondjuk olyan munkánk van, ahol csak meghatározott időközönként tarthatunk szünetet - rendszeresen addig halasztjuk a vizeletürítést, ameddig lehet, akkor a hólyag megnagyobbodhat a krónikus túlterhelés miatt, ami később funkcionális problémákat okozhat.

Ha túl gyakran pisilünk (és a 21 másodpercnél jóval rövidebb ideig tartó pisilés jó indikátor erre), akkor "túlműködő hólyag"  alaklulhat ki: a hólyag úgy érzi, hogy tele van, és akkor is érezzük az ingert, amikor nem kellene.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek