Ezeket az epres sütiket az egész család imádni fogja. Itt vannak a receptek

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2024. május 19. 11:30
Használjuk ki, hogy végre itt az eperszezon, és készítsünk minél több olyan desszertet, amit ezzel a mámorító gyümölccsel tudunk megkoronázni!

Epres kocka

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy szelet: 231 kcal

Hozzávalók (15 szelethez):
300 g vajas keksz
300 g babapiskóta
Az epres krémhez:
5 db zselatinlap
200 g eper
2 ek. porcukor
200 g ricotta
150 ml habtejszín
A világos krémhez:
6 db zselatinlap
250 g natúr joghurt
125 g túró
2 ek. porcukor
Az eperzseléhez:
4 db zselatinlap
300 g eper
2 ek. porcukor

1. Az epres krémhez áztassuk a zselatint egy kevés hideg vízbe, és hagyjuk megduzzadni kb. 10 perc alatt. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, botmixerrel törjük át. Keverjük hozzá a porcukrot, majd keverjük össze a ricottával. A kekszekkel rakjuk ki szorosan egy közepes méretű tepsi alját. 

2. Öntsük a tejszínt egy kisebb lábasba, kissé melegítsük fel, és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. Keverjük a tejszínt az epres ricottához, és öntsük a krémet a kekszrétegre. A krémet fedjük be egy rétegben a babapiskótával, kicsit nyomjuk is bele a krémbe. Tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy megdermedjen. 

3. A világos krémhez a zselatinlapokat áztassuk be egy kevés hideg vízbe, hagyjuk duzzadni 10 percig. Közben keverjük simára a joghurtot a túróval és a porcukorral. Keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint. Simítsuk a világos krémet a piskóta tetejére, és tegyük vissza a sütit a hűtőbe.

4. Az eperzseléhez a zselatinlapokat áztassuk be egy kevés hideg vízbe, hagyjuk duzzadni 10 percig. A megmosott és megtisztított epret keverjük össze a cukorral. Pürésítsük botmixerrel. A pürét melegítsük meg kissé, és keverjük bele a kinyomkodott zselatint. Simítsuk a világos krémrétegre, és tegyük vissza a sütit a hűtőbe, amíg megdermed - írja a Fanny magazin

Epres galette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Egy szelet: 167 kcal

Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
50 g finomliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
25 g kristálycukor
50 g vaj 
1 csipet só
50 g natúr joghurt
2 db tojás
A töltelékhez:
25 g darált mandula
75 g túró
25 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
250 g eper
1 marék szeletelt mandula

1. A tésztához a kétfajta lisztet szitáljuk tálba. Dolgozzuk össze a cukorral, a vajjal, a sóval, a joghurttal és az egyik tojással. Csomagoljuk a tésztát folpakba, és tegyük a hűtőbe 30 percre. 

2. A tésztát gyorsan gyúrjuk át, nyújtsuk ki 24 cm átmérőjű kerek lappá. A töltelékhez a darált mandulát keverjük el a túróval és a kétféle cukorral. Simítsuk a tészta közepére, a szélén kb. 3 cm-t hagyjunk üresen. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, vágjuk kisebb darabokra. Rendezzük el a túrós tölteléken.

3. A tészta szélét körben hajtsuk fel a töltelékre, majd kenjük meg a megmaradt, felvert tojással, és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Helyezzük a süteményt egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, és süssük meg 180 fokon kb. 40 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Epres panna cotta

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy adag: 457 kcal

Hozzávalók (4 személyre):
10 g lapzselatin
1 db vaníliarúd
400 ml habtejszín 
120 g nádcukor
Az epres öntethez:
12 nagyobb szem eper
1 tasak vaníliás cukor
10 g étkezési keményítő
2 ek. eperszörp
mentalevél a díszítéshez

1. A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, és a kés hegyével kaparjuk ki belőle a magokat.

2. Forraljuk fel a tejszínt, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliamagokat és a vaníliarudat. Keverjük össze, és hagyjuk kicsit hűlni.

3. Nyomkodjuk ki a zselatint, adjuk a tejszínhez. Habverővel keverjük, amíg a zselatin feloldódik, majd szűrjük 4 tálkába, amiben tálalni fogjuk. Tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

4. Az öntethez az epret mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk negyedekre. Keverjük el a vaníliás cukrot 150 ml hideg vízzel és az étkezési keményítővel, és kis lángon, kevergetve forraljuk fel. Azután adjuk hozzá a szörpöt és a negyedelt epret, keverjük el, majd hagyjuk kihűlni. Az epres keveréket kanalazzuk a megdermedt panna cotta tetejére. Díszítsük néhány mentalevéllel. Megszórhatjuk egy kevés nádcukorral is.

Epres morzsasüti

Elkészítési idő: 50 perc
Egy szelet: 343 kcal

Hozzávalók (12 szelethez): 
A tésztához:
200 g puha vaj + a tepsihez
200 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db biocitrom
4 db tojás
125 g finomliszt + a tepsihez
125 g rétesliszt
1 csipet só
100 g tejföl
A töltelékhez:
400 g eper
A morzsaréteghez:
50 g vaj
50 g kristálycukor
30 g finomliszt
30 g rétesliszt

1. A tésztához egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a szétválasztott tojások sárgájával. Keverjük hozzá az átszitált liszteket, a sót, a tejfölt és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. 

2. Simítsuk a masszát egy kivajazott és kilisztezett kisebb tepsibe. Az epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le. Csumázzuk ki, a gyümölcshúst szeleteljük fel, szórjuk a tésztára. A morzsaréteghez dolgozzuk morzsásra a vajat a cukorral és a lisztekkel, majd szórjuk az eperrétegre. 

3. Süssük a morzsasütit 160 fokon kb. 20 percig, majd süssük készre 180 fokon további kb. 20 perc alatt. Vegyük ki, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.

Kakaós epertorta 

Elkészítési idő: 90 perc + hűtés
Egy szelet: 282 kcal

Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához: 
80 g liszt + a formához 
20 g holland kakaópor 
3 db tojás 
90 g kristálycukor 
1 tasak vaníliás cukor 
20 ml brandy 
20 g olvasztott vaj + a formához 
50 g étcsokoládé 
A krémhez: 
250 g túró 
150 g porcukor 
2 tasak vaníliás cukor 
250 ml habtejszín 
300 g eper 
80 g eperlekvár 
30 g kókuszreszelék

1. A lisztet szitáljuk át a kakaóporral. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük fel kemény habbá a kristálycukorral, a sárgájákat keverjük habosra a vaníliás cukorral. A két masszát könnyedén forgassuk össze. Forgassuk hozzá a brandyt, a kakaós lisztet, a langyos olvasztott vajat és a lereszelt csokoládét. Simítsuk a masszát egy kivajazott és kilisztezett, 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Süssük 160 fokon 45 percig, majd a formában hagyjuk kihűlni.

2. Az áttört túrót keverjük ki a kétféle cukorral, forgassuk bele a kemény habbá felvert tejszínt. A megtisztított eper felét vágjuk apróra, a többit szeleteljük.

3. A kihűlt tésztát vegyük ki a formából, vágjuk félbe. Az alsó részt kenjük meg a krém felével, rendezzük el rajta az aprított epret, kissé nyomkodjuk bele a krémbe. Helyezzük rá a másik tésztalapot. Kenjük meg a lekvárral. A torta oldalát vonjuk be a maradék krém felével, az alját díszítsük a száraz serpenyőben megpirított kókuszreszelékkel.

4. A megmaradt krémet töltsük habzsákba, nyomjunk kis halmokat a torta tetejére, majd rendezzük el rajta a felszeletelt epret. Tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.