Ne félj a fokhagymától! Próbáld ki inkább ezeket a fogásokat!

gerezd
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 22. 12:00
Számtalan módon felhasználhatjuk a fokhagymát. Előételtől a sós desszertig sokféle finomság készülhet belőle. Érdemes őket sorra kóstolni!

Fokhagymás tagliatelle, morzsával 

 

Hozzávalók (4 főre):

1 csokor petrezselyemzöld

2 szelet szikkadt kenyér

2 dl sűrű tejszín

3 ek. olívaolaj

1 nagy fokhagyma

40 dkg tagliatelle tészta

rózsabors

bors

 

Elkészítés:

1. A fokhagymát egy darab alufóliára helyezzük, megöntözzük 1 evőkanál olívaolajjal, majd becsomagoljuk az alufóliába. A sütő rácsára helyezve 200 fokon 30 percig sütjük.

2. Közben kifőzzük a tésztát. A főzővízből két pohárral félreteszünk.

3. A sült fokhagymát kicsomagoljuk, kinyomjuk belőle a püréssé sült belét egy magas falú serpenyőbe. Két evőkanál olívaolajjal felhevítjük, egy percig pirítjuk, majd felöntjük a tészta főzőlevével, sózzuk és pár percig forraljuk. Mikor már kissé besűrűsödött a szósz, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt is. Ízlés szerint frissen őrölt rózsa- és fekete borssal, sóval ízesítjük.

4. A száraz kenyeret morzsává törjük, daráljuk. Tálalás előtt meghintjük a tésztát az apróra vágott petrezselyemmel és kenyérmorzsával.

 

Elkészítés: 65 perc

1 adag: 320 kcal

Tudta-e?

A fokhagyma, Ázsiából származik és több mint négyszázötven fajtája létezik, bár nem mindegyiket lehet a konyhában felhasználni.

 

Fokhagymás-rozmaringos szűzérme, krumplival

 

Hozzávalók (4 főre):

0.25 bögre olívaolaj

10 gerezd fokhagyma

0.5 bögre friss rozmaring levél

bors

60 dkg szűzérme

1 kg krumpli

 

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

2. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot aprítóba tesszük és kb. 2 perc alatt krémes állagúra aprítjuk.

3. Egy tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a szűzérmét. A krém ¾-ével megkenjük a hús mindkét oldalát. Betesszük a sütőbe 10 percre, 5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is piruljon.

4. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd összeforgatjuk a maradék krémmel. A húst kivesszük a sütőből, eloszlatjuk köré a krumplit és visszatesszük 45 percre sülni. A sütő hőmérsékletét levesszük 175 fokra.

5. Ha megsült a szűzérme, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk pihenni, majd felszeleteljük. A burgonyával tálaljuk.
 

Elkészítés: 75 perc

1 adag: 300 kcal

 

Tudta-e?

Már Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meggyőződésük volt, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek.

 

Fokhagymakrémleves, pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók (4 főre):

3 fej fokhagyma

2 ek. olívaolaj

1 ek. vaj

1 szál póréhagyma

1 szál fehérrépa

1 db burgonya

1 l csirkehús alaplé

1.5 dl tej

1.5 dl tejszín

bors

őrölt szerecsendió

4 szelet rozskenyér

 

Elkészítés:

1. A fokhagymakrémleves elkészítéséhez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak.

2. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni. Kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.

3. Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek. vajjal egy lábosban, majd megpároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk.

4. Felöntjük az alaplével, a tejjel, a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk.

5. Az elkészült levest pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

 

Elkészítés: 35 perc

1 adag: 300 kcal

 

Tudta-e?

Egészségünk megőrzése érdekében, fertőtlenítő és tisztító hatása miatt, napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják. 

 

Fetás, fokhagymás csiga

Hozzávalók (6 főre):

3 ek. olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

7.5 dkg fetasajt

3 ek. friss menta

20 dkg vaj

1 fej radicchio

bors

3 dl tej

0.7 dkg szárított élesztő

50 dkg liszt

1 ek. cukor

Elkészítés:

1. A radicchiót megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, a leveleit pedig csíkokra vágjuk.

2. Felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, és megfonnyasztjuk benne a felcsíkozott raddichiót. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a meghámozott, felaprított fokhagymát, a feta sajtot, a felaprított mentát, 10 dkg vajat, és sózzuk, borsozzuk.

3. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, egy csipet sóval, a maradék olívaolajjal, a maradék, felolvasztott vajjal. Összegyúrjuk, letakarjuk, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a radicchiós töltelékkel, majd feltekerjük, és kb. 5 cm széles darabokra vágjuk.

5. A kész csigákat elrendezzük egy kerek sütőformában, és készre sütjük180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.

 

Elkészítés: 120 perc

1 adag: 429 kcal

 

Fokhagymás fűszervaj

Hozzávalók (2 főre):
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük.

2. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.

Elkészítés: 15 perc

1 adag: 250 kcal


 

(mindmegette, vidék íze)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.