Életmentés

Te ismered a Heimlich-fogás titkait? Megtanítunk rá!

Bors

Létrehozva: 2024.01.29.

Mit teszünk, ha valaki a szemünk láttára a torkához kap, fuldokolni kezd, arca eltorzul, bőre kékes-szürkéslila színre vált?

A „bepánikolunk” nem a helyes válasz. Ilyenkor inkább jusson eszünkbe, hogy fulladás esetén megmenthetjük a másik életét a Heimlich-műfogás segítségével. Persze csak akkor, ha tudjuk, mit kell pontosan tennünk. Lássuk!

fullad, köhög, krupp
Mit teszünk, ha valaki a szemünk láttára fuldokolni kezd? Fotó: Shutterstock

Mi történik?

Amikor azt látjuk, hogy valaki evés közben hirtelen fuldokolva köhögni kezd, akkor nem árt tudni, mi is történik valójában. A falat, amelyet éppen rágott, a nyelőcső helyett a légcsőbe került, ezzel részlegesen vagy teljesen elzárva a légutat. Ez akkor fordul elő, ha az illető épp a nyelés pillanatában levegőt vesz.

Mit tegyünk?

1. lépés:

Van, hogy ilyenkor elegendő, ha az ember köhögni kezd, és sikerül felköhögni a félrement ételt. Ha nem, akkor állítsuk fel az illetőt, határozott mozdulattal a lapockái között tenyérrel üssük meg néhányszor – maximum ötször –, így az étel visszakerülhet a garatba, felszabadítva a légutat. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy hiába ütögetjük a fuldoklót, nem hoz eredményt, akkor kell bevetnünk a Heimlich-fogást. Ne késlekedjünk, minden pillanat számít, ugyanis az illető nem jut oxigénhez, így ha nem cselekszünk, akár meg is fulladhat. Ne várjunk arra, hogy elmondja, mi a baj, ugyanis nem tud hangot kiadni.

2. lépés:

Mögé állva kulcsoljuk össze a kezünket a hasa felső szakasza előtt. Egyik kezünket szorítsuk ökölbe, hüvelykujjunk hajlatát helyezzük a szegycsontja alatti pontra. Másik kezünkkel szorosan markoljuk át az ökölbe szorított kezünket.

3. lépés:

Határozott, gyors mozdulattal rántsuk magunk felé, majd kissé felfelé az öklünket. Ez a mozdulat két részből álljon: először magunk felé húzzuk, majd felfelé. Gyorsan végezzük, tehát a két mozdulat között ne hagyjuk szünetet. Az így megnövekedő légnyomás segít kipréselni a félrenyelt falatot.

Fontos!

Ha az ötödik próbálkozás sem hoz eredményt, azonnal hívjunk mentőt, és folytassuk a műveletet teljesen az elejétől, tehát ütögessük a hátát, majd alkalmazzuk a Heimlich-műfogást.

Amennyiben az illető eszméletét vesztette, rögtön kezdjük el az újraélesztést! A mellkasi lenyomások után befújásos lélegeztetést is alkalmazzunk. Ezt ismételjük a mentők kiérkezéséig!

Nem minden fulladásra jó! Mivel a műfogás a légnyomás elvén alapszik, csak olyankor működik, amikor a félrenyelt dolog elzárja a légcsövet. Félrenyelt folyadék vagy halszálka esetében – amikor nincs fulladás – nem jó a módszer az idegentest eltávolítására.

Csak felnőtt vagy nagyobb gyermek esetében alkalmazzuk, egy éves kor alatti csecsemőknél ne!

Eszméletét vesztett, nem lélegző embernél végezzük inkább a szívmasszázs-befúvás módszerrel az újraélesztést.

A Heimlich-fogás alkalmazása után akkor is hívjunk mentőt, ha az életmentésünk sikeres volt. Mindenképpen meg kell vizsgálni, okozott-e bármi kárt az illető szervezetében az időszakos légszomj vagy az életmentő műfogás.

Világsztárok életét mentette meg

A gyors és hatékony műfogást az amerikai dr. Henry Heimlich fedezte fel 1974-ben. Azóta olyan hírességek életét sikerült ezzel megmenteni az idegentest lenyelése okozta fulladástól, mint Reagan elnök, Cher és Carrie Fisher. De fordítva is előfordult már: Clint Eastwood hősies cselekedetével egy sporttársa életét mentette meg golfozás közben. Az illető félrenyelt egy darabka sajtot, az Oscar-díjas színész-rendező pedig a műfogást alkalmazva sikeresen megakadályozta a fulladást.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek