A fánk a farsangi szezon elmaradhatatlan finomsága, ami frissen a legjobb. Ám van egy nem mindennapi összetevő, amitől a fánk másnap is ugyanolyan puha marad, mint frissen volt. Ez pedig az alkohol!
A mindmegette.hu azt tanácsolja, hogy tegyél a fánktésztába egy kis pálinkát vagy rumot (fél kiló liszthez elég egy evőkanállal) és a tészta nemcsak kevesebb zsiradékot vesz majd fel, de sokkal ízletesebb és puhább is lesz. Használj olyan, magas alkoholtartalmú italt, melynek szereted az aromáját, ugyanis ez is plusz ízt kölcsönöz majd a fánknak!
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejet kis lángon meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Amikor az élesztő felfutott, a vajjal, a tojássárgájákkal, a rummal, sóval és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni a korongokat.
A fánkokat közepesen forró zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.