Test és lélek

Napokat nyerhetsz, ha lefagyasztod a karácsonyi menüt

Létrehozva: 2023.12.23.

Rengeteg időt megspórolhatunk, ha az előkészített alapanyagokat vagy a készételeket praktikusan lefagyasztjuk. Mutatjuk, hogyan!

1. Tisztítsuk konyhakészre

A pörkölthöz vágjuk a húst apró darabokra, a fasírthoz darálva, a csontokat levesnek tehetjük el, sőt, akár pácolva is kerülhet a mélyhűtőbe. Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, tegyünk közéjük fóliát, így fagyottan is ki tudunk venni annyit, amennyire épp szükségünk van - írta a Fanny magazin.

pörkölt
 

2. Megússzuk a panírozást

Ha nincs kedvünk szenteste a panírozással pepecselni, készítsünk el előre egy nagy adag panírozott húst. Tegyük a szeleteket egy sütőpapíros tepsire, vonjuk be a tetejét folpackkal, majd félig fagyasszuk meg a mélyhűtőben. Ezután rakjuk egy zacskóba. Az ünnep napján vegyük ki a fagyasztóból, és kiolvasztás nélkül, bő, forró olajban süssük aranybarnára.

3. Így nem ragadnak össze

A fasírtoknak sem árt, ha fagyasztást követően kerülnek az ünnepi asztalra. Gyúrjunk húspogácsákat a nyers hozzávalókból, majd egy sütőpapíros tálcára kirakosgatva félig fagyasszuk meg őket. Ezután rakjuk át egy ételzacskóba, és mehetnek vissza a fagyasztóba. Kiolvasztás után forgassuk zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.

4. Jeges marad a közepe

A mondás szerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A fagyasztásához nem szükséges semmilyen előkészület, töltsük dobozokba és már mehet is a mélyhűtőbe. A gombócokat érdemes fagyasztás előtt félbevágni, mert nehezebben olvadnak ki.

5. Alapozzunk az alaplével

A halászlé kihagyhatatlan része az ünnepi menünek. Az alaplevet akár megfőzhetjük napokkal korábban is, így az ünnep napján már csak a besózott halszeleteket kell belefőzni, amit tisztítás után, filézve vagy egybe csomagolva szintén lefagyaszthatunk.

6. Zárjuk el a levegőtől

A húsételek közül a szaftos húsokat lehet legtovább eltenni, csak arra ügyeljünk, hogy mindig annyi szaftot öntsünk az edénybe, hogy a húsdarabokat teljesen fedje. Leggyakoribb ilyen ételeink a pörkölt, a töltött paprika, a vadas és a székelykáposzta.

7. Utólag keverjük hozzá

Szerencsére a mártásokat is könnyű fagyasztani, beleértve a paradicsomalapú, vagy húsléből készült szószokat. Arra figyeljünk, hogy a lisztet vagy tejszínt inkább a kiengedés után, a felmelegítéskor keverjük a mártáshoz.

8. Töltsük a hasába

Ha szeretnénk a karácsonyi pulyka belsejét is megtölteni, állítsuk össze a tölteléket, majd légmentesen csomagoljuk be egy ételtartó zacskóba, és tegyük be a fagyasztóba. Fontos, hogy felhasználás előtti éjszakán a hűtőben olvasszuk ki.

9. Felengedés nélkül

Nagyon jól lehet fagyasztani a levesbetéteket, például a húsgombócot, májgombócot, daragaluskát. Felhasználáskor félig fagyott állapotban tegyük a levesbe és így forraljuk össze.

10. Kinyújtva tekerjük fel

A frissen készült leveles tésztát először nyújtsuk ki, tegyünk rá sütőpapírt, tekerjük fel, majd csomagoljuk folpackba. Egy este alatt kiolvasztható a hűtőben, és másnap a szokásos módon készíthetjük a vendégváró falatokat.

11. Címkézzük fel

A linzer és vajas tésztát nemcsak készen, de nyersen is lefagyaszthatjuk. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőle gombócot, majd csavarjuk szorosan folpackba. Olvasztás után máris kezdődhet a süteménygyártás. Ne felejtsük el felcímkézni, ráírni, hogy milyen tészta, illetve, hogy mikor készítettük.

12. Tegyük meleg helyre

Az élesztős tészta lefagyasztása sem okozhat problémát, csak arra kell ügyelni, hogy a benne lévő élesztő még ne kezdjen el dolgozni. Az összegyúrt tésztát légmentesen lezárva rakjuk a mélyhűtőbe. Kiolvasztás után kezdődhet a tészta kelesztése.

13. Szeletelve tároljuk

Az ünnepi boltzárás idején jó, ha van tartalék kenyér a mélyhűtőben. Selyempapírba csomagolva tegyük légmentesen egy zacskóba. Arra figyeljünk, hogy ha kiolvasztás után újra rásütnénk, sokkal gyorsabban fog kiszáradni, ezért érdemes kisebb adagokban, akár szeletenként lefagyasztani, és csak annyit kivenni a mélyhűtőből, amennyi azonnal elfogy.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183298_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27696_resized.jpg?avcount=1714712110
origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184139_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183871_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27695_resized.jpg?avcount=1714712110
origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183412_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi vallomása: "Irtóztunk a gondolatától is, hogy arról csámcsogjanak, nincs pénzük"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714712110
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban