A life.hu megmutatta, hogyan legyünk tudatosak a konyhában is, mentsük meg a maradékokat!
Egy kis kreativitással új, ízletes ételeket varázsolhatunk a szikkadt rántott húsból is Fotó: Pexels
Szikkadt rántott húst
Rántotthús-saláta: A rántott hús kiváló feltét lehet egy laktatóbb salátán. Kockázzuk fel a húst, majd adjuk hozzá a kedvenc saláta alapunkhoz, ami egyszerre lesz egészséges, de mégis tápláló. Ha úgy érezzük, hogy a panír kissé megereszkedett már, akkor egy csepp olajon süssük át a húst, mert így valóban ropogós feltétet kaphatunk.
Szendvics vagy wrap: A klasszikus rántott húsosszendvics mindenki számára ismerős, ám ha a megmaradt húst csíkokra vágjuk és wrapet tekerünk belőle, egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. Tehát legközelebb, ha marad egy szelet rántott hús, kenjünk meg egy tortillát a kedvenc szószunkkal, vagy csak egyszerűen majonézzel és rakjuk rá a húst némi zöldség (saláta, paradicsom, hagyma stb.) kíséretében. Gyors és laktató ebédötletnek vagy vacsorának is kiváló.
Rakottas: Nem csupán hideg ételeket készíthetünk a pár napos rántott húsból, hanem ízletes meleg fogást is. Például egy formabontó rakottast, amit pont úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos verziót, azzal a különbséggel, hogy ennek a tetejére rántott hús kerül - és persze némi reszelt sajt, amit utána aranybarnára pirítunk a sütőben.
Maradék csirke
Csirkesaláta: Itt is a legegyszerűbb és leggyorsabb újrahasznosítási ötlettel kezdjük, azaz a salátával. Készítsünk egy frissítő salátát különféle zöldségekből, és adjuk hozzá a megmaradt csirkét felkockázva. Egy finom öntettel isteni fogás, ráadásul azoknak sem kell aggódniuk, akik a rántott húsos váltzatot kalóriadúsnak tartották az imént.
Csirke quesadilla: Egy mexikói klasszikus, ami tökéletes a maradék csirke felhasználására. Töltsük meg a tortillákat a felkockázott vagy szálasra tépett hússal, szórjunk az egészre reszelt sajtot, adjunk hozzá esetleg némi hagymát vagy jalapeño paprikát, hajtsuk félbe és forró serpenyőben pirítsuk át mindkét oldalát, amíg a sajt megolvad és az ízek összeérnek. A quesadilla mellé tökéletesen passzol egy kis guacamole vagy tejföl.
Csirkepörkölt: Miért ne készíthetnénk pörköltet a maradék sült csirkéből? A már előre megsütött hús rövidebb főzési időt igényel és különleges, grillezett, fűszeres ízt kölcsönöz a pörköltnek. Egyszerű és nagyon gyors fogás vacsorára.
Fonnyadt zöldségek, gyümölcsök
Zöldségleves vagy krémleves: A fonnyadt zöldségekből kiváló leveseket készíthetünk. Pároljuk meg a kiszemelt zöldségeket, majd adjunk hozzá leszűrt húsleves vagy zöldségalaplét. Sőt, ha botmixerrel pürésítjük az egészet és felöntjük némi tejszínnel, máris kész a krémleves, amit utána pirított szalonnapörccel vagy levesgyönggyel gazdagíthatunk.
Turmix vagy smoothie: A kissé fonnyadt gyümölcsök ideálisak turmixokhoz vagy smoothie-khoz. Tegyük a megfáradt gyümölcsöket egy magasfalú edénybe, adjunk hozzá 100%-os gyümölcslét, teát, esetleg joghurtot vagy növényi tejet és ízesítsük mézzel, agavé sziruppal vagy steviával. Turmixoljuk össze és fogyasszuk tízóraira vagy uzsonnára.
Zöldségpüré: A fonnyadt zöldségekből különféle püréket is készíthetünk, amelyek kiválóak alternatív köretnek. Pároljuk meg a karfiolt, a répát vagy a brokkolit, ízesítsük sóval, borssal valamint egy kevés vajjal vagy tejszínnel és pürésítsük.A zöldségpürék a hagyományos krumplis és rizses köretek izgalmas alternatívái és remekül illenek a húsételekhez.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.