Íme 6 "szuperélelmiszer", ami a szemed előtt rejtőzik a konyhádban

zsírsav
PUBLIKÁLÁS: 2023. június 18. 12:30
Nem is gondolnád, de néhány alapvető élelmiszer - és olyan csemegék, amik mellett nap mint nap elsuhan a kezünk a kamrában - komoly pozitív hatással lehet az egészségedre.

Rhiannon Lambert, regisztrált táplálkozási szakértő azt mondja, hogy a „szuperélelmiszerek” kifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyekről azt állítják, hogy bizonyos egészségügyi előnyökkel járnak, vagy elősegítik a jóllétet. Ebbe a kategóriába általában nagyon különleges ételeket sorolnak, mint a matcha, a chia mag, az avokádó és a kurkuma. 

Fotó: Pixabay

Azonban egy kis szemléletváltással már akár most azonnal találhatunk sokkal kézenfekvőbb szuperélelmiszereket a konyhánkban. Ebből mutatunk most hatot!

1. Kenyér 

A kenyeret, az élet forrását agresszíven démonizálták az elmúlt években. A teljes kiőrlésű fajták azonban számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul rostot is, ami szükséges az aktív életünk fenntartásához - mondja a szakértő.

„A kenyeret le is fagyaszthatja, hogy hosszabb ideig friss maradjon, majd előző este kiveheti, hogy felolvaszthassa vagy pirítsa evés előtt. Párosítsa konzerv szardíniával vagy borsópürével egy ízletes, mégis tápláló falatért”

 – mondja Rhiannon.

2. Konzerv szardínia és lazac


„Mind a lazac, mind a szardínia olajos halnak számít, mindkettő gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint kiváló D-vitamin- és kalciumforrás, különösen, ha puha csontokkal együtt fogyasztjuk” – mondja Cara Shaw , a nők egészségével foglalkozó táplálkozási terapeuta.

Az Omega-3 kulcsfontosságú szervezetünk sejtjei egészségének megőrzésében, és erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik .

3. Csicseriborsó és bab

A szekrény hátuljában megbújó csicseriborsó vagy babkonzerv valójában egy szuper kényelmes módja annak, hogy több rostot vigyünk be az étrendünkbe. 

Ezek az apró sárgaborsók tele vannak mindenféle jóval.

„A rostok nemcsak a bélműködés szabályozásával támogatják a bélrendszer egészségét, hanem a mikrobiómot, azaz a testünkön élő összes mikroorganizmust is támogatják. A bélben élő jó baktériumaink szeretik a rostokat, és rövid szénláncú zsírsavak előállítására használják őket, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélkörnyezetet” 

– magyarázza Cara.

4. Olívaolaj

Akár főzéshez, akár salátákra öntetként kanalazzuk, az olívaolajról kimutatták, hogy segít az egészség megőrzésében.

Az olívaolaj (különösen az extra szűz olívaolaj) rendszeres fogyasztása bizonyítottan javítja a vérnyomást , segít ellazítani az ereket és javítja a testfunkciókat.

5. Zab

Ez az egyszerű étel sokak számára a reggeli főszereplője. És jó okkal.

A zab tele van tápanyagokkal, például mangánnal, káliummal, foszforral és B-vitaminokkal. 


6. Tökmag

A The Sun-nak nyilatkozó szakértő szerint a kicsi, de erős tökmag az egészséges zsírok nagyszerű forrása. 

Tele vannak tápanyagokkal is, beleértve a cinket, vasat, magnéziumot és E-vitamint. 
 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.