Sütögetés

Lehet-e grillezni társasház erkélyén? Mutatjuk a vonatkozó törvényt

LA

Létrehozva: 2023.05.31.

A jobb idő beköszöntével mindenkinek megjön a kedve a sütögetéshez.

Akiknek kertjük van, szerencsések, hiszen bármikor tarthatnak egy grillezős délutánt, ám a panelban élőknek nehezebb a dolga. Vajon nekik milyen lehetőségeik vannak, hogy élvezhessék a grillezett ételeket?

Fotó: Pixabay

Az erkélyen grillezés szabályai

A hazánkban hatályos tűzvédelmi előírások értelmében nyílt láng használata, izzó vagy szikrákat vető eszközök használata tilos erkélyen. Tehát a társasház erkélyén tilos gázpalackos grillt vagy gázzsámolyt működtetni, továbbá a brikettel, parázsló fával, faszénnel működő eszközök sem használhatók biztonságosan. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, az 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot kaphat.

Mielőtt nekiállnánk a sütögetésnek a lakásunk erkélyén, olvassuk el figyelmesen a társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen jellegű tevékenységet - tanácsolja a mindmegette.hu. Ha a nem engedélyezett tevékenységek között szerepel a grillezés, akkor sajnos be kell érnünk a hordozható grillsütővel, amit könnyedén összecsomagolhatunk és magunkkal vihetünk egy nyilvános piknikezőhelyre, ahol engedélyezett a grillezés. Ha a házszabályzat nem tiltja a grillezést, akkor elektromos grillt válasszunk. Ennek használatával a szomszédok számára zavaró füstöt és kellemetlen szagokat is elkerülhetjük.

Milyet válasszunk?

Az erkély méretét alapul véve válasszuk ki a grillsütőt, úgy, hogy mindenképpen maradjon némi helyünk az ételek előkészítéséhez, tálalásához. Ennek megfelelően rendezzük el a kültéri bútorokat is. Mielőtt megvásároljuk a grillt, skicceljük fel egy papírra az erkélyünket, így könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy kényelmesen el fogunk-e férni.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek