Test és lélek

Van élet a tarján túl is: eláruljuk, hogy grillezzen halat!

Bors

Létrehozva: 2021.08.07.

A halról a magyarnak a karácsonyi halászlé és a rántott pontypatkó jut eszébe, pedig isteni grillfogásokat is lehet készíteni belőlük. Mutatjuk!

Grillezni rengetegen szeretnek, hisz ez a kerti partik elengedhetetlen kelléke. Mégis, amikor grillről van szó, egyből a jó kis zsíros tarjára, a csirkemellre és a különböző kolbászokra gondolunk. Pedig halakból is remek vacsorákat, ínycsiklandó étkeket készíthetünk, ráadásul pillanatok alatt tálalhatjuk is! Az áruházláncok fagyasztópultjai és hűtői is roskadoznak a tengeri halfilékben. Ön mennyire ismeri ezeket?

Lazac: csak túlsütni lehet

Különleges csemegének számít a lazac. Ez a hal nagyon értékes tápanyagforrás: fehérjében és omega-3 zsírsavban gazdag. Fontos, hogy mindig friss lazacot vásároljunk. A lazac önmagában is finom, de aki ragaszkodik hozzá, olíva- vagy szezámolajban pácolhatja a sütés előtt fél-egy óra hosszáig. Túlfűszerezni sem éri meg, kevés só és zöldfűszer elegendő rá. A citrom, vagy lime viszont kiválóan kihozza az ízét.

A 2-2,5 centi vastag halszeletet 3-4 percig süssük oldalanként. Megfordítani elég egy alkalommal. Ha rajtahagyjuk a bőrét, biztos hogy nem esik szét a húsa. Onnan tudjuk, hogy megsült, ha már nem átlátszó a hal. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad!

Pangasius: alufóliában készítse!

A pangasius – magyarul cápaharcsa – délkelet-ázsiai eredetű hal. Élete során végig meleg vízben él, így a húsa teljesen zsírmentes. Európában és hazánkban is az utóbbi években terjedt el. Grillezéshez túl nagy előkészületeket nem igényel ez a halfajta. Tetszés szerinti fűszerekkel dörzsöljük be a filét: só, bors, kakukkfű, fokhagyma egyaránt kitűnő ehhez. Érdemes alufóliában sütni a halat, mert sütésnél könnyen szétesik. A fóliát pici olajjal kenjük meg. Oldalanként 10-10 perc alatt gyönyörűen átsül a cápaharcsa!

Tonhal: Só, bors bőven elég neki

A tonhal szintén nagyon egészséges: egy sor vitamin és ásványi anyag leledzik benne, hogy az omega-3 zsírsavat se felejtsük el! Tonhalat sem bonyolult grillezni. Steakhez dörzsöljük be a halat olívaolajjal, majd sóval-borssal szórjuk meg. Ezt ha tehetjük, 1-2 órával a sütés előtt végezzük el. A halhús mindkét oldalát 4-5 percig süssük, amíg szép piros nem lesz. Nyárshoz 2 centis kockákra vágjuk fel a filét, majd tetszés szerint olajos pácban vagy sós-borsos fűszerkeverékben hagyjuk állni 2 órát. Összesen 5 percig süssük a nyársat, de közben forgassuk őket a grillen az egyenletes süléshez!

Hekk: grillre is mehet paprikás lisztben

Aki evett már hekket, az szinte kivétel nélkül a Balatonon tette, rántva. Ehhez képest el lehet készíteni ezt a halat grillen is. A halat előbb sózzuk be, majd 5-6 vágást ejtsünk rajta, hogy könnyebben átsüljön a hús. Ha a balatoni ízeket szeretnénk megidézni, készítsünk paprikás lisztet és abban forgassuk meg a hekket! 6-8 percig érdemes sütni a halat, ameddig kellően megpuhul. Fontos, hogy mérsékelt hőfokon süljön a hekk, ehhez elég, ha a grill két oldaláról éri a hő.

Sütőpapír vagy grillpapír nélkül ne!

Lévai Ferenc, a nemzet halásza is melegen ajánlja a grillezett halételeket.

– Bármilyen halat grillezünk, érdemes a rácsra grillpapírt vagy sütőpapírt helyezni, mert így nem ég oda a hal. A papírt pedig egy kis olívaolajjal fújom be. Ha pontypatkóról van szó, a kétujjnyi vastag szeleteket én sütés előtt 1 órával fűszerezem be: durva tengeri sóval dörzsölöm át. A patkók hátulján ejtek két kis vágást, hogy könnyebben süljön a halhús. Sütés közben elég egyszer átfordítani a szeleteket. 10 perc alatt pedig kész is a grillezett hal. Köretként, mivel rengeteg zöldség terem mostanában, így grillezett zöldségeket ajánlok: a paprika, a paradicsom és a vöröshagyma is remekül süthető grillrácson. Fogyasztás után pedig nem is esne jobb egy pohár, magyar rozéból készült fröccsnél! – javasolja Lévai Ferenc.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142207_auto_resized.jpg
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713484211
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713484211
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713484211
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713484211
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy