Van élet a tarján túl is: eláruljuk, hogy grillezzen halat!

Van élet a tarján túl is: eláruljuk, hogy grillezzen halat!

Bors
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 07. 13:00
A halról a magyarnak a karácsonyi halászlé és a rántott pontypatkó jut eszébe, pedig isteni grillfogásokat is lehet készíteni belőlük. Mutatjuk!
Bors

Grillezni rengetegen szeretnek, hisz ez a kerti partik elengedhetetlen kelléke. Mégis, amikor grillről van szó, egyből a jó kis zsíros tarjára, a csirkemellre és a különböző kolbászokra gondolunk. Pedig halakból is remek vacsorákat, ínycsiklandó étkeket készíthetünk, ráadásul pillanatok alatt tálalhatjuk is! Az áruházláncok fagyasztópultjai és hűtői is roskadoznak a tengeri halfilékben. Ön mennyire ismeri ezeket?

Lazac: csak túlsütni lehet

Különleges csemegének számít a lazac. Ez a hal nagyon értékes tápanyagforrás: fehérjében és omega-3 zsírsavban gazdag. Fontos, hogy mindig friss lazacot vásároljunk. A lazac önmagában is finom, de aki ragaszkodik hozzá, olíva- vagy szezámolajban pácolhatja a sütés előtt fél-egy óra hosszáig. Túlfűszerezni sem éri meg, kevés só és zöldfűszer elegendő rá. A citrom, vagy lime viszont kiválóan kihozza az ízét.

A 2-2,5 centi vastag halszeletet 3-4 percig süssük oldalanként. Megfordítani elég egy alkalommal. Ha rajtahagyjuk a bőrét, biztos hogy nem esik szét a húsa. Onnan tudjuk, hogy megsült, ha már nem átlátszó a hal. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad!

Pangasius: alufóliában készítse!

A pangasius – magyarul cápaharcsa – délkelet-ázsiai eredetű hal. Élete során végig meleg vízben él, így a húsa teljesen zsírmentes. Európában és hazánkban is az utóbbi években terjedt el. Grillezéshez túl nagy előkészületeket nem igényel ez a halfajta. Tetszés szerinti fűszerekkel dörzsöljük be a filét: só, bors, kakukkfű, fokhagyma egyaránt kitűnő ehhez. Érdemes alufóliában sütni a halat, mert sütésnél könnyen szétesik. A fóliát pici olajjal kenjük meg. Oldalanként 10-10 perc alatt gyönyörűen átsül a cápaharcsa!

Tonhal: Só, bors bőven elég neki

A tonhal szintén nagyon egészséges: egy sor vitamin és ásványi anyag leledzik benne, hogy az omega-3 zsírsavat se felejtsük el! Tonhalat sem bonyolult grillezni. Steakhez dörzsöljük be a halat olívaolajjal, majd sóval-borssal szórjuk meg. Ezt ha tehetjük, 1-2 órával a sütés előtt végezzük el. A halhús mindkét oldalát 4-5 percig süssük, amíg szép piros nem lesz. Nyárshoz 2 centis kockákra vágjuk fel a filét, majd tetszés szerint olajos pácban vagy sós-borsos fűszerkeverékben hagyjuk állni 2 órát. Összesen 5 percig süssük a nyársat, de közben forgassuk őket a grillen az egyenletes süléshez!

Hekk: grillre is mehet paprikás lisztben

Aki evett már hekket, az szinte kivétel nélkül a Balatonon tette, rántva. Ehhez képest el lehet készíteni ezt a halat grillen is. A halat előbb sózzuk be, majd 5-6 vágást ejtsünk rajta, hogy könnyebben átsüljön a hús. Ha a balatoni ízeket szeretnénk megidézni, készítsünk paprikás lisztet és abban forgassuk meg a hekket! 6-8 percig érdemes sütni a halat, ameddig kellően megpuhul. Fontos, hogy mérsékelt hőfokon süljön a hekk, ehhez elég, ha a grill két oldaláról éri a hő.

Sütőpapír vagy grillpapír nélkül ne!

Lévai Ferenc, a nemzet halásza is melegen ajánlja a grillezett halételeket.

– Bármilyen halat grillezünk, érdemes a rácsra grillpapírt vagy sütőpapírt helyezni, mert így nem ég oda a hal. A papírt pedig egy kis olívaolajjal fújom be. Ha pontypatkóról van szó, a kétujjnyi vastag szeleteket én sütés előtt 1 órával fűszerezem be: durva tengeri sóval dörzsölöm át. A patkók hátulján ejtek két kis vágást, hogy könnyebben süljön a halhús. Sütés közben elég egyszer átfordítani a szeleteket. 10 perc alatt pedig kész is a grillezett hal. Köretként, mivel rengeteg zöldség terem mostanában, így grillezett zöldségeket ajánlok: a paprika, a paradicsom és a vöröshagyma is remekül süthető grillrácson. Fogyasztás után pedig nem is esne jobb egy pohár, magyar rozéból készült fröccsnél! – javasolja Lévai Ferenc.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.