Elárulta a ropogós kovászolt kenyér titkát Szabi, a pék

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2023. március 07. 12:00
Kevés összetevő, kevés meló, fenséges végeredmény!
B.P.

Már az illata is elvarázsolja az embert, hát még az íze! Ki hinné, milyen kevés összetevő kell a fenséges kovászos félbarna kenyérhez?! Szabi, a pék elárulja, és meg is mutatja, hogy süss odahaza fenséges péksüteményt!

Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók az érett kovászhoz:

1ek víz 
1/2 ek fehérliszt 
1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt

Hozzávalók a kenyérhez:

35dkg bl112-es liszt 
10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
3dl langyos víz 
11g tengeri só 

Leginkább idő kell a kovász elkészítéséhez

A kovász elkészítéséhez összekeverünk 1 ek vizet 1/2 ek fehérliszttel és 1/2 ek teljes kiőrlésű búzaliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést minimum 8-10 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kenyér készítése előtt 8 órával is megismételjük. Ehhez a mennyiségű liszthez 15 dkg kovász szükséges.

Így lesz fenséges kenyértésztád!

Fogjuk a bl112-es lisztet, a teljes kiőrlésű búzalisztet és a vizet, majd a dagasztógép csészéjében összekeverjük. 30 percet pihentetés után hozzáadjuk a kovászt és simára dagasztjuk a géppel. Beletesszük a sót és 5 percet dagasztjuk. Fogjuk a tésztát, összehatjtogatjuk, vékonyan kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
Ezután liszt nélküli deszkára borítjuk, majd finoman, ujjbeggyel elterítve téglalapot formázunk a tésztából. Jobbról és balról behajtunk 5-5 cm-et, ezután felülről lefelé gördítjük a tésztát és az illesztéssel lefelé visszatesszük az edénybe, ahol letakarva újabb 30 percet pihentetjük. Ezt a hajtogatást félóránként még kétszer megismételjük, majd két órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni a tésztát.
Ezután újra deszkára borítjuk a tésztát, és finoman az ujjbegyünkkel dolgozva, hogy ne nyomjuk ki a légbuborékokat, megformázzuk, és kilisztezett szakajtóban lefedve pihentetjük, hűtős kelesztéssel 8 órát.

Nem mindegy, hogy sütöd!

A sütést megelőzően 2 órával kivesszük a szakajtót a hűtőből és szobahőmérsékleten temperáljuk a tésztánkat. Mikor letelt az idő, beteszünk a sütőrácsra egy sütőkövet vagy egy sütőpapírral kibélelt öntöttvas edényt és felmelegítjük 250 fokra. Ha a kenyeret szabadon sütjük (nem edényben) és nincs gőz funkciója a sütőnknek, akkor tegyünk egy edényt az aljára, 2 dl vízzel, hogy gőzös közeget biztosítsunk.
Borítsuk deszkára a tésztát, és ejtsünk fél centi mély vágásokat a tetején, 45 fokos szögben tartott pengével vagy éles késsel. Vessük a tésztát a forró, gőzös sütőbe és süssük 20 percet, majd távolítsuk el a vizes edényt és további 35-40 perc alatt süssük arany barnára. Ha öntöttvas edényben sütjük, akkor az utolsó 20 percben távolítsuk el a tetejét, hogy ropogós legyen a kenyerünk héja.

(Forrás: Mindmegette.hu)

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.