Vegasi versenyre gyúr Szabi, a pék

Vegasi versenyre gyúr Szabi, a pék

pék
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 22. 13:00
Állatorvosnak készült, ehhez képest az ország egyik legjobb pék­jévé avanzsált Szabadfi Szabolcs. A 44 éves férfinek több péksége és étterme van, jelenleg egy olaszországi pizzakészítő-világbajnokságra és egy meghívásos Las Vegas-i versenyre gyúr.
Bors

A háromgyerekes édesapa sokat jár Itáliába. Nemrég az egyik sokszoros pizzabajnokkal vett részt egy kovászoló- tanfolyamon. A háromnapos szakmai eszmecsere után a bajnok beajánlotta őt egy szűk körű amerikai, vegasi versenyre.

A hét minden napján dagasztja a pizzatésztát és süti a bagetteket (képünkön) Szabolcs, akinek 26 év meló után sincs szabadnapja. Persze a finomságok készítése mellett „kutatás-fejlesz- téssel” is foglalkozik.

– Óriási divatja van a vegetáriánus vonal- nak, ezért egy zöldségekkel teli sajtos piz- zával készülök. Nehézség, hogy itthonról nem vihetek ki alapanyagot. Leszállás után az első parkolóban el kell kezdenem éleszt- getni a kovászt, hogy a három nappal későbbi versenyre megfelelő tésztám legyen – avat be minket Szabolcs, aki 12 fős csapattal megy a tengerentúlra.

Tavaly indult egy pármai pizzakészítő- világbajnokságon, és a 730 indulóból a 48. lett. – A tésztám ránézésre vastagnak tűnik, de levegővel teli, így harapásra ropogósan összeesik. A versenyen próbáltam megjeleníteni az országot, magyar mangalicával, eperrel és spárgával dolgoztam.

A megmérettetésen vizsgál- ják a tésztát, a feltéteket, az összetevőket, az étel külalakját és ízét. Szabi négy éve jött haza külföldről, akkor még egy kis standon árult a piacon, manapság száz ember dolgozik neki.

– A csupa szív tanáraimnak köszönhetően szerettem bele a szakmába. A világ minden táján sütöttem már, rengeteg technológiá- val találkoztam, de a legjobb tapasztala- taim Olaszországban voltak – magyarázza  a Borsnak a kőszegi származású mester.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.