Teszt

Döbbenetes felfedezés: akár 2 évvel a gyilkos kór megjelenése előtt képes jelezni a mellrákot az új típusú vérteszt

Z.A.

Létrehozva: 2022.11.18.

A kutatók szerint az eredmények a genetikailag hajlamos emberek számára jelenthetnek óriási előrelépést.

A szakértők azonosítottak egy olyan típusú vértesztet, amely hat fehérjecsoportra összpontosít, amelyeknek magasabb vagy alacsonyabb lehet a szintje akár két évvel a mellrák kialakulása előtt is.
A kutatók elmondták, hogy a 13. Európai Mellrák Konferencián bemutatott eredményeik "a genetikai hajlammal vagy a családban előfordult mellrákkal küzdő személyek vérvizsgálatának alapját képezhetik", hogy biztosítsák a korai diagnózist és kezelést.

A Trial Early Serum Test Breast cancer (TESTBREAST) vizsgálatban 1174 olyan hollandiai nő vesz részt, akiknél a családjukban előfordult emlőrák, ezért a kockázat magas, vagy azért, mert olyan génváltozatokat hordoznak, amelyek a mellrák magasabb kockázatával járnak együtt.

A vérvizsgálat viszonylag egyszerű és a legtöbb ember számára nem különösebben fájdalmas, így az embereknek fel lehetne ajánlani a szűrővizsgálatot, olyan gyakran, amilyen gyakran csak szükséges.

- nyilatkozta Sophie Hagenaars, Leideni Egyetemi Orvosi Központ munkatársa.

 

A 10 éve tartó vizsgálat részeként a nők rendszeresen részt vettek emlőszűréseken és vérmintákat adtak. A kutatók egy tömegspektrometriának nevezett technikát alkalmaztak a vérmintákban lévő fehérjék elemzésére.

A 30 vérminta elemzése - amelyet idővel három olyan nőtől vettek, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, és három olyan nőtől, akiknél nem diagnosztizáltak mellrákot - hat fehérje szintjének változását mutatta ki.

Fontos megjegyezni, hogy a vérminták fehérjeszintjében nagyobb eltéréseket találtunk a nők között, összehasonlítva az időbeli eltérésekkel ugyanazon a nőn belül, akinél emlőrák alakult ki. Ez azt mutatja, hogy a tesztelésnek valószínűleg olyan fehérjékre kellene épülnie, amelyek különböznek a rákos és a nem rákos nők között, valamint olyan fehérjékre, amelyek idővel megváltoznak egy adott személynél.

- folytatta a kutatónő.

A kutatók azt tervezik, hogy a TESTBREAST tanulmányuk részeként nagyobb létszámú csoporttal vizsgálják meg eredményeiket.

Ha további kutatások igazolják eredményeinket, akkor ez a tesztelés a meglévő szűrési technikák kiegészítéseként használható lenne. 

- tette hozzá Hagenaars.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek