Nem is olyan régen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összeállított egy listát, ami szerint vannak olyan élelmiszerek, amiket a lejárati időn túl is el lehet fogyasztani. Ez nem mondható el ugyanakkor minden élelmiszerre. Sőt, olyannyira nem, hogy vannak olyan ételek, amiket kifejezetten tilos tárolni, mert a lejárati időn túl való fogyasztásukkal olyan kockázatokkal számolhatunk, aminek nem lehet jó vége.
A keményebb sajtok, mint a cheddar vagy a gouda, hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, mivel a penész és a baktériumok nehezebben tudnak áthatolni külső rétegeiken. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szerint felbontásuk után 3-4 hétig is elállnak, és ha megjelenne rajtuk a penész, akkor a kérdéses részt 2-3 centiméteres vastagságban levágva továbbra is fogyaszthatók lehetnek. A lágy sajtok azonban, - mint a ricotta, krémsajt, kecskesajt – érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén, vagy ha megjelennek rajta a romlás első jelei, azonnal kukában kell, hogy végezzék. Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága. Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.
Mivel zárt üvegbe, vagy flakonba vannak csomagolva, a különböző szószokkal kapcsolatban ritkán merül fel, hogy esetleg megromlanak. A szakértők ajánlása szerint, „felbontás után a lehető leghamarabb” el kell őket fogyasztani. A különböző szószok és krémek eltarthatóságát az is csökkentheti, hogy ha belenyúlunk újra és újra kanállal vagy késsel, ezzel ugyanis baktériumokat vihetünk bele. A népszerű szószoknál arra kell figyelni, ha esetleg furcsa szagot árasztanak, esetleg megváltozik a színük, vagy kiválik belőlük a víz, ekkor jobb megszabadulni tőlük. A mustár akár egy évig is eláll a hűtőben, azonban a salsa, csak 1 hónapig, a BBQ 4 hónapig, a majonéz 2, a ketchup pedig fél évig tárolható biztonságosan, a fentiek figyelembe vétele mellett.
Tévedés ne essék, ezek nem a pasztörizált gyümölcslevek, hanem a hidegen sajtolt, préselt levek, amik manapság igen népszerűek. Bár akár 30 napig is frissek maradnak, de ez csak a hűtőben tartásra igaz. Felbontás után pedig 5 nap után már nem érdemes elfogyasztani őket, mivel sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre.
Sajnos előfordulhat, hogy a boltok polcaira a „friss hús” épp csak a lejárati időt megelőző napokon kerül ki, így nagy a bizonytalanság ezekkel kapcsolatban. Éppen ezért jobb nem kísérletezni velük, és azonnal felhasználni, vagy lefagyasztani őket a vásárlást követően. Emellett az is fontos, hogy megfelelően hőkezeljük őket, az E. coli, szalmonella, vagy más baktériumok miatt.
Az ajánlások szerint a darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e. A darálás következtében ugyanis azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén maradnának, elkeverednek benne, ami megnöveli az ételmérgezés kockázatát.
Akár még vonzó ajánlat is lehet egy-egy akció idején nagyobb mennyiségű felvágottat megvenni, ám jó, ha tudod, a szeletelt párizsik, sonkák csak maximum 3-5 napig állnak el a hűtőben. Az előre csomagoltak már kicsit jobban bírják ebből a szempontból, de felbontás után ezeknek is maximum 3-5 napjuk van, mielőtt szagosak, nyálkásak, romlottak lesznek. Ezek ugyanis érzékenyek a Listeria baktériumra, ami hideg közegben, így a hűtőben is elszaporodhat.
A halakra hasonló veszélyt jelentenek a baktériumok, mint a friss húsokra, ezért 1-2 napon belül el kell fogyasztani őket. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerülne, akkor mélyhűtőben, légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók.
Ebből az élelmiszerből talán nem minden nap vesznek a magyarok, de éppen ezért, ha mégis bekerül a hűtőbe, jobb odafigyelni rájuk. A legtöbb kagylófélénél 3-5 nap az eltarthatósági idő, de a például fésűkagyló esetében csak 3 nap, természetesen szigorúan a hűtőben. Bármilyen tengeri gyümölcsről is legyen szó, ha furcsa a szaga, azonnal szabaduljunk meg tőle.
Nem túl gyakran merül fel a gyümölcsökkel kapcsolatban, hogy meg van számlálva az idejük, azért jó, ha tudjuk, hogy a málna és az eper csupán két napig, az áfonya viszont akár 2 hétig is eltartható a hűtőben. Ugyanakkor ezek is menthetőek a fagyasztóban, főképp, ha süteményhez, turmixhoz akarjuk felhasználni őket.
Az előre csomagolt salátakeverékek nagy előnye, hogy pillanatok alatt lehet belőlük ebédhez köret vagy vacsora. Persze csak akkor, ha a csomagoláson szereplő lejárati időn belül fogyasztjuk el, és még akkor sem kizárt, hogy nem romlott a minőségük a zárt csomagolás ellenére. Ugyanakkor itt is igaz, ha furcsa szaga van, vagy nyálkássá válik, nem érdemes hazárdírozni vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.