Mitesszer

Bosszantó mitesszerek az arcod közepén, ezt tudod tenni ellenük

Bors

Létrehozva: 2022.05.17.

Módosítva: 2022.05.18.

Felnőttként sem kell feladnod a mitesszerek elleni harcot, megmutatjuk, mi az, amit bevethetsz ellenük.

Ha felnőttként élsz miteszerekkel az arcodon, akkor sem kell feladnod a harcot.

Forrás: Pixabay

Nincs annál bosszantóbb, ha már nem vagyunk tinédzserek, mégis mitesszerek éktelenkednek az orrunkon. De van jó hírünk is, felnőttként sem kell feladni a harcot a fekete pöttyökkel szemben. A legtöbbünk orrán gyakran jelennek meg mitesszerek, egyrészt mert koncentrált mennyiségű olajtermelő mirigy van ezen a területen, másrészt mert gyakran megérintjük az arcunkat, de bizonyos termékek, mint például a retinoidok, képesek leküzdeni őket - írja az insider.com.

Miért vannak felnőttként is mitesszereink?

A mitesszer a pattanások egyik formája, amely akkor fordul elő, ha a bőr pórusait eltömíti az olaj, a baktériumok és az elhalt bőr.

„Mint a kátyúk az úton, a pórusaink is megtelhetnek törmelékkel, amely a levegő hatására oxidálódik, és feketévé válik” – magyarázza Brian Toy, a Providence Mission Kórház bőrgyógyásza. A felnőttek 20%-ának vannak mitesszerei, amelyeket orvosilag nyitott komedonoknak neveznek. "Sajnos, bár a mitesszerek gyakoriak, „kezelésük bosszantóan nehéz lehet" – mondja Toy. Ennek ellenére van néhány lépés, amellyel bárki megelőzheti ezek kialakulását, és megszabadulhat tőlük, amikor megjelennek.

pattanások
Nem csak bosszantóak a mitesszerek, de kezelni is nehéz őket. Fotó: Pixabay

Miért van annyi mitesszer az orrodon?

A mitesszerek leggyakrabban azokon a bőrterületeken fordulnak elő, ahol több faggyúmirigy található, amelyek olajat termelnek.

"Ezeknek a mirigyeknek a legnagyobb koncentrációja az orron, az állon, a nyakon, a háton és a mellkason található" - mondja Smita R. Ramanadham plasztikai sebész és bőrápolási szakértő. Emiatt az orr és az orcák hajlamosak a mitesszeresedésre. Mivel sokan sminkelnek – ami eltömítheti a pórusokat –, és napközben gyakran érintik az arcukat – ami baktériumokat juttathat be –, a mitesszerek még felnőttek között is nagyon gyakoriak az arc egyes területein. Ráadásul általában csokorba rendeződnek, ami arra vezethető vissza, hogy bizonyos területek, például az orr, zsírosabbak, és valószínűbb, hogy eltömődnek. Bárkinél megjelenhet a mitesszer, de a férfiak érzékenyebbek rájuk, mivel a tesztoszteron növeli az olajtermelést.

Hogyan lehet végleg megszabadulni az orron lévő mitesszerektől?

A mitesszerektől való megszabadulásnak legjobb módja, ha egy nagyszerű bőrápolási rutinnal megelőzzük azok előfordulását. „A higiénia kritikus szerepet játszik a mitesszerek kialakulásában és a megelőzésben” – hívja fel a figyelmet Toy. Ha reggel és a nap végén lemosod az arcodról a sminket, olajat, fényvédőt, szennyeződést és baktériumokat, megakadályozhatod a pórusok eltömődését.

Mi segíthet még a mitesszerek ellen?

1. Ne hagyatkozz a sminktörlőkre

"Noha a sminktörlő kendők hatékonyak, nem mindig megfelelőek erre a célra" – figyelmeztet Toy. „A rendkívül népszerű tisztítókendők, amelyeket sok páciensem használ, nem távolítják el a szennyeződéseket és a sminket megfelelően” – mondja. Ehelyett használj szappant és vizet vagy tisztítószert a törlőkendőn kívül.

arctisztítás
A megfelelő arctisztítás sokat segít a mitesszerek ellen. Fotó: Pixabay

2. Légy következetes, és válaszd a speciális szereket

Ha valaki aknéra hajlamos, akkor előfordulhat, hogy le kell mondania az enyhe tisztítószerekről, és olyan bőrtisztítót kell használnia, amelyet aknés vagy mitesszeres bőrre terveztek, mert ezek alaposabban kitisztítják a pórusokat. Nem biztos, hogy a régi, normál bőrre készült arctisztítód jó munkát végez majd a kellemetlen kis pöttyök ellen.

3. Gondosan válaszd ki az összes sminkeléshez használt terméket

Amikor alapozót, hidratálót vagy fényvédőt választasz, olyan terméket keress, amely nem komedogén. Ezeket úgy tervezték, hogy ne tömítsék el a pórusokat.

4. Kerüld az arcod megérintését

„A nap folyamán próbáld meg minimalizálni az arc érintését” – javasolja a szakember. Ez nehéz lehet, mivel az emberek óránként körülbelül 23-szor érintik meg az arcukat. A javaslat megvalósítása viszont megéri, mert a minimálisra csökkenti a pórusokba kerülő baktériumok mennyiségét.

5. Használj megelőző termékeket

Bizonyos bőrápoló termékek megelőzhetik a mitesszerek kialakulását. A retinolt vagy tretinoint tartalmazó hidratálók elősegítik a bőr regenerálódását, segítenek megakadályozni, hogy az elhalt bőrrészecskék eltömítsék a pórusokat. Egy másik hatékony összetevő a szalicilsav. Ha lefekvés előtt 2%-os szalicilsavat tartalmazó tisztítószert használunk, az segíthet leradírozni a bőrt, és megakadályozza a pórusok eltömődését.

Szabad-e nyomkodni a mitesszereket?

A bőr felszínéhez közel eső mitesszerek néha maguktól elmúlnak. Ám ha a mitesszer néhány hét elteltével is megmarad, Toy szerint a legjobb, ha felkeresel egy profi kozmetikust vagy bőrgyógyászt. Olykor engedélyt ad pácienseinek, hogy a mitesszert ujjbegyeikkel próbálják meg kipréselni, de mindig arra kéri őket, hogy ne próbálkozzanak többször.

„Ha a mitesszer egyetlen próbálkozás után sem jön ki, azt mondom a betegnek, hogy adja fel, mert ezen a ponton a siker aránya már alacsony. Emellett minél jobban belefúrják a körmüket a bőrbe, annál valószínűbb, hogy hegesedést okoz” – tette hozzá a bőrgyógyász, aki szerint a legjobb biztosra menni, és szakemberrel rendszeresen kitisztíttatni a problémás területeket.


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714050311
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161794_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elkezdődött a Kormányinfó – itt követheti élőben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714050311
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött