Higiénia

Eddig biztosan rosszul mosta az arcát, így csinálja helyesen

Bors

2022. április 3. vasárnap 18:30

Cikkükben feltárjuk azokat a hibákat, amit a legtöbben elkövetnek arcmosás során.

Szakértői vélemények szerint egyáltalán nem jó, ha minden nap megmossuk az arcunkat. Sőt, több kárt okozhatunk, mint hasznot, különösen, ha zsíros, pattanásos a bőrünk. Egy bőrgyógyász a Sun-nak felfedte azokat hibákat, melyeket elkövethetünk a bőrünk ellen.

Az aknéval küzdő emberek magasabb faggyúszintet termelnek. Ez egy olajos, viaszos anyag, amely bevonja és hidratálja a bőrt, és valójában nagyon fontos egészségének megőrzéséhez.

A szakértő elmondása szerint, ha sűrűn használunk arclemosót, azok eltávolítják a természetes olajokat a bőr felszínéről, ezzel szárazabbá téve azt, és így gyakran még több faggyút termel a szervezet. Ajánlatos a nem komedogén arctisztító olajjal végzett arctisztítás, amelyet 1-2 naponta egyszeri gyengéd hámlasztás követ, ez jobb, mint a zsír feloldását célzó, napi arcmosás. Mivel nem a túlzott faggyú okozza a pattanásokat, ezért a mindennapi arcmosás nem fogja megszüntetni a kiváltó okot.

Fotó: Pexels.com

A valódi probléma a faggyú oxidációja, amikor az a bőr felszínéhez közel van. Levegővel és baktériumokkal keveredik, ami eltömődésekhez, gyulladásokhoz vezet, ezek pedig foltokat hagynak a bőrön. A bőrgyógyász elmondása szerint, ha hagyjuk a faggyút szabadon folyni, és nem mossuk ki folyamatosan, a végeredmény az lesz, hogy a szervezet fokozatosan szabályozza magát, és kevesebb faggyút kezd termelni.

Ha rosaceában és érzékenységben szenved, az arc vízzel való mosása ronthatja az állapotot. A víz klórt tartalmaz, és ha nagyon érzékeny, rosaceára hajlamos bőre van, ez kiütéseket okozhat. Fontos az víz hőmérséklete is, ami szintén kiválthatja a gondot. Víz helyett a hidratáló krém-tisztító előnyösebb a nagyon érzékeny bőrre.

A mindennapi arcmosás ráadásul eltávolíthatja a jó baktériumokat, és még szárazabbá teheti a száraz bőrt. A jó baktériumok azok, amelyek védik és fenntartják a bőr védőrétegét, ami távol tartja a rossz baktériumokat, valamint zárja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást. A bőrgát kulcsfontosságú a bőr hidratált és rugalmas megőrzéséhez. Az ekcémára hajlamos embereknél gyakran genetikailag károsodott bőrgát funkciója van. Így tehát a jó bőrbaktériumok elpusztítása, amelyek segítenek helyreállítani a sérült vagy sérült bőrgátat, csak ront a helyzeten.

Fotó: Pexels.com


Ha száraz bőrtől szenved, a napi arctisztítás még nagyobb szárazságot okozhat, ugyanis rosszabbíthatja a nyitott pórusokat. Ha a napi arcmosással eltávolítjuk a bőrolajokat, a bőr kevésbé rugalmas lesz, és így a pórusok nyitottabbak lesznek, melyek a mitesszerek kialakulásához vezethetnek. A szakértő szerint két-három naponta egyszer gyengéden érdemes leradírozni a bőrt, zsíros bőrtípus esetén egy-két naponta. Ez kitisztítja a pórusokat, de a bőrt hidratálja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A baloldali polgármesterek szerint nekik nem kell spórolni, elég, ha az emberek spórolnak - videó

vg.hu

Magyar sorozatokat is letörölt az HBO Max

borsonline.hu

Leállt a forgalom Budapesten, brutális baleset történt

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

vg.hu

Az Egyesült Királyság elzárja az EU-ba vezető vezetékeket, ha az orosz gázválság fokozódik

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

travelo.hu

A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megszólalt egy közeli barát, elmondta az igazat Michael Schumacher állapotáról

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

borsonline.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

További cikkek

Aktuális

Orbán Viktor: Ha lesz béke, lesz gazdasági fellendülés és nem lesz háborús infláció - videó

Sokkoló

Videóra vették, amint egy férfi kitöri a nyakát egy rabszállító hátuljában