Itt a válasz a soha fel nem tett kérdésre: Miért nem iszunk sertéstejet?

Itt a válasz a soha fel nem tett kérdésre: Miért nem iszunk sertéstejet?

sertés
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 24. 14:00
A boltokban kapható tehéntej, de a néha felbukkanó kecsketej mellől hiányzik a disznótej. Vajon mi a magyarázat arra, hogy a sertésnek csak a húsát és a belsőségeit fogyasztjuk, de a tejét nem?

Egyesek tudni vélik, hogy a sertéstej alkalmatlan az emberi fogyasztásra. Nos, ez nem teljesen igaz. Amennyiben egy gazda úgy dönt, hogy megízleli a koca tejét, semmi baja nem lesz tőle. Azt mondják, a sertés teje a marháénál zsírosabb, de egyáltalán nem egészségtelen.

Akkor mégis miért nem lehet sehol kapni sem zacskós, sem üveges kiszerelésben?

Nem isszuk a tejét. De vajon miért? Fotó: Pixabay

A válasz egyszerűbb, mint bárki gondolná: mivel a sertésnek nincs tőgye, igen kevés teje képződik. Az anyaállat emlőiben éppen csak annyi van, amennyi a kismalacoknak elegendő, ráadásul lefejni is nehézkes, sőt, gazdaságtalan. Azaz egyszerűen nem éri meg.

Következésképpen ugyan nyilvánvalóan lehetne sajtot is készíteni a disznó tejéből, a disznósajt szóról sosem juthat egyéb eszünkbe, mint a húsipari termék. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.