Spárgakrémleves
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg spárga (fehér vagy zöld) * 1 fej vöröshagyma * 30 dkg burgonya * 2.5 dl főzőejszín * 3 dkg vaj * 2 dl fehérbor * 2 ek olívaolaj * 1 l víz * só, bors * 2 szelet szikkadt kenyér
Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk, a csúcsát levágjuk és félretesszük, a többi részét vékony karikákra szeleteljük. A burgonyát megpucoljuk és felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.
A hagymát az olívaolajon és a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a spárgát. 5 percig dinszteljük együtt, majd hozzáöntjük a fehérbort, és hagyjuk, hogy elfőljön a lé. Ezután beleöntjük a vizet és kb. 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és további 10 percig főzzük. Az elkészült levest ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel krémesítjük.
A spárgafejeket sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, tálaláskor ezzel díszítjük a levest. Pirított kenyérkockával még tartalmasabbá tehetjük.
Ropogós malacsült burgonyával
Elkészítési idő: 120
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1,5 kg bőrös malackaraj * 1 csomó leveszöldség * 1 póréhagyma * 1 fej vöröshagyma * 2,5 dl húsleves * 4 dkg vaj * 1 kg burgonya * olaj * só, bors
Elkészítés: A karajon a bőrt késsel tisztára kaparjuk, alaposan megmossuk, majd rombusz alakban bevagdossuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, és a tepsibe helyezzük. A feldarabolt leveszöldséget és a pórét a négyfelé vágott vöröshagymával együtt a hús mellé halmozzuk. Aláöntünk egy kis vizet, és előmelegített sütőben, 175 °C-on megsütjük. Közben a húslevessel locsolgatjuk. Végül följebb vesszük a hőmérsékletet, és ropogósra sütjük a bőrét. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és olajban kisütjük. A felhevített vajban megforgatjuk a hús mellett sült zöldségeket, majd összekeverjük a pecsenyelével. A húst a zöldségekkel, a sült burgonyával és a mártással tálaljuk.
Húsvéti fonott kalács
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1.2 dkg friss élesztő * 1.4 dl zsíros tej * 4 dkg porcukor * 25 dkg finomliszt * 1 csipet só * 1 tojássárgája * 3 dkg olvasztott vaj * 1 dkg bourbon vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, porcukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük, géppel bedagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, 3-4 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy hány darab kisméretű kalácsot szeretnénk formázni. A darabokból egyenként 2-2 rudat sodrunk, majd ezekből megfonjuk a kalácsokat. A tetejüket megkenjük az egész tojással, és ismét 30 percen át hagyjuk kelni szobahőmérsékleten, majd a kelesztés után másodszor is megkenjük tojással. Megszórhatjuk szeletelt mandulával is. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűltek, felszeleteljük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.