tiramisu, sütemény, édesség, shutterstock

Ez az igazi tiramisu pofonegyszerű titka

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 06. 14:30
Ebben a téli időjárásban legalább a konyhában megidézhetjük a napfényes Olaszország ízeit. Az olyan klasszikus fogásokat, mint a minestrone leves, a lasagne vagy épp a tiramisu, ráadásul mindenki szereti, és az elkészítésükhöz sem kell túl nagy jártasság.

Leves

Minestrone leves

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1/4 karalábé * 1 cukkini * 1 póréhagyma * 2 ek olívaolaj * 1 üveg hámozott paradicsomkonzerv * 1 marék bazsalikomlevél * 20 dkg vörösbab * 5 dkg tészta * 1 l víz * só, bors

A tálaláshoz: parmezánsajt

Minestrone leves, egy hamisítatlan olasz menü kezdő fogása Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olívaolajat, és rátesszük a zöldségeket. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt 20-25 percig főzzük.

Hozzáadjuk az összevágott hámozott paradicsomot, a lecsepegtetett vörösbabot és a felaprított bazsalikomlevelet, majd felöntjük a maradék vízzel, és tovább sózzuk és borsozzuk. Melegen vagy hidegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Főétel

Lasagne

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vörös hagyma * 40 dkg darált hús * só, bors * 1 csipet bazsalikom * 1 csipet oregánó * 1 doboz sűrített paradicsom * 2 gerezd fokhagyma * 25 dkg lasagne tészta * reszelt sajt * olaj * 5 dkg vaj * 2 ek liszt * 3 dl tej

Lasagne Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Egy kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük a bazsalikommal és az oregánóval. Ha kifehéredett a hús, felöntjük a paradicsomszósszal, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, és puhára pároljuk. Ha szükséges, vizet öntünk alá.

Közben a vajat serpenyőben felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, és addig hevítjük, míg el nem kezd kifehéredni. Felengedjük a tejjel, sózzuk és nem túl sűrű besamel szószt főzünk belőle. Egy tűzálló tál aljába kevés olajat öntünk, kibéleljük lasagne lappal, meglocsoljuk a húsos szósszal, majd megint tésztalap következik, és így rétegezzük tovább, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére szósz kerül, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40 perc alatt készre sütjük.

Desszert

Klasszikus tiramisu

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 10 dkg cukor * 50 dkg Mascarpone sajt * 20 dkg babapiskóta * 3 dl presszókávé * kakaópor

Tiramisu Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy nagy tálban felhabosítjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk, és lerakjuk egy rétegben egy üvegtál aljára. Rásimítjuk a mascarponés krém felét. Ugyanígy megismételjük a rétegezést. Végül a tiramisut a hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Kakaóporral megszórva kínáljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.