szalagos fánk
farsang

Eláruljuk, mi a tökéletes farsangi fánk titka

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 08. 11:00
Nem sikerült eddig még tökéletes, puha, omlós, tényleg szalagos fánkot készítened? Ne csüggedj, eláruljuk, hol rontottad el!
Bors

A kelt tészta ugyan tartogat kihívásokat, de ha egyszer sikerül rátalálni a titok nyitjára, nem is akarsz majd mást sütni. Mi például addig próbálkoztunk, mígnem ma már bátran nekiállunk még a fánknak is. Ha te is merítettél elég erőt és elszántságot, adunk egy kis segítséget, hogyan állj neki, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

1. Az előkészület

A siker a részletekben rejlik, mondják, és ez a fánknál különösképp igaz. A legfontosabb, hogy minden hozzávaló meleg legyen. Igen, még a liszt is. Télen, ha van radiátor, elég a lisztet egy tálban 15-20 percre rárakni. Egyébként minden mást is készítsünk ki az asztalra, hogy szobahőmérsékletű legyen, de érdemes megmelengetni a nyújtódeszkát, a nyújtófát, de még a konyharuhát is, amivel letakarjuk a kelő tésztát.

2. Eszköz

A sütéshez használt edénynek elég magas legyen az oldala, hogy a forró olaj ne fröccsenjen ki. Legjobb a zománcozott vagy rozsdamentes acélból!

3. A tökéletes hőfok

Fontos részlet, hogy a fánkot és az édes tésztákat mindig friss olajban kell sütni! Az olaj hőmérséklete szintén tökéletes kell legyen, 170-180 fokra kell felhevíteni. Ellenőrzésül tedd bele egy fakanál nyelét: ha buborékok jönnek fel mellette, a zsiradék elérte a megfelelő hőmérsékletet. Amennyiben nem elég forró az olaj, a tészta sok zsiradékot szív magába.

4. A szalag

A tészta egyik oldalának közepét kissé nyomd be, majd ezzel a felével lefelé tedd a lábosba. Az edényt fedd le, és a fánkalját süsd aranyszínűre. Ezután fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalát, így lesz tökéletes szalagja. A kész süteményt törlőpapírra vagy rácsra szedve csöpögtesd le.

5. Egyszerre keveset!

Kis adagokat helyezz a forró zsiradékba! Ne rakd tele a lábost, mert a tészta lehűtheti az olajat, és azért sem, mert a fánkok a sütés közben megdagadnak!

A szalagos fánk alapreceptje

Hozzávalók:

  • 300 ml tej
  • 30 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 ml sötét rum (vagy 1 ek. rumaroma)
  • 5 db tojássárgája
  • porcukor, lekvár a tálaláshoz
Házi lekvárral az igazi - a szerző saját fotója.

Elkészítés:

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1 kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.

Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal bebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük.

Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.

Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, lekvárral a tetején tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.