Főzés

A sztárséf elmondta, így kell tökéletesen sózni az ételeket!

Bors

Létrehozva: 2022.01.28.

Nem csak a főzés végeztével kell használni a sót, hanem folyamatosan. De van más tanácsa is.

Képünk illusztráció

Forrás: Pixabay

A tökéletes ízekhez sokkal több só szükséges, mint gondolnánk. A túl kevés só használatán kívül is vannak azonban olyan gyakori hibák, melyekről nem is tudjuk, hogy elkövetjük főzés közben – írja a marieclaire.hu.

A sózás folyamat, nem utolsó simítás

„Fontos tudatosítanunk, hogy a sózás nem azt jelenti, hogy adunk egy csipet Maldon-sót a végén ide és oda az ételre. Folyamatosan észben kell tartanunk a sót és azt, milyen és mekkora része van a különböző ételek elkészítésében. A főzés kezdetétől sózni kell. Amikor a klasszikus francia konyha alapjait tanultam, a mestereim nagyon mérgesek lettek volna, ha nem sózom a mártást a legelejétől. Azonnal érezték volna.” – hívta fel rá a figyelmet Simon Couth étteremtulajdonos és séf, aki a karrierjét az 1980-as években kezdte a legendás svájci szállodában a Genfi-tó partján, a Montreux Palace Hotelben.

Minden hozzávaló után kóstolás

A kóstolás és finomhangolás elengedhetetlen minden egyes alkalommal, mikor egy-egy hozzávalót beleteszünk az ételbe. Ezt általában nem írják külön a receptek. Például ha olyan ételt készítünk, melyben van vöröshagyma, szárzeller vagy salottahagyma, mindig szórjuk meg sóval, amikor az edénybe kerülnek. Ez segít abban is, hogy a nedvesség hamarabb kipárologjon belőlük és segíti az egyenletesebb barnulást. Természetesen az ízlés dolga, ki mennyire szereti sósan az ételeket. „Azok a receptek, melyekben pontosan meghatározzák a felhasználandó só mennyiségét, valaki másnak az ízlése alapján készültek. Ha magunknak főzünk, legyünk annyira határozottak és bátrak, hogy ebben a fontos kérdésben magunk döntünk. Kóstolás után” – mutatott rá Couth.

Nem elég az ételeket a főzés végén sózni. Fotó: Pixabay

A szénhidrátokat erősebben kell sózni

„Marokszámra kell szórnunk a sót például a tészta főzővizébe” – mondta Couth. Ne féljünk megsózni a tészta, gnocchi, krumpli vagy más gabonafélék főzővizét. Ezek remekül magukba szívják a vízből a sót, ami már a legelső lépéstől hozzáadódik az étel mélységéhez. „Azt szokták mondani, a tészta főzővize legyen olyan sós, mint az óceán, amiben jól éreznék magukat a halak. Tehát ihatatlanul sósnak kell lennie – tanácsolta a szakács.

A só és az étel textúrája

Az utolsó dolog, amit át kell gondolnunk a sózással kapcsolatban: a só elvonja az ételek víztartalmát, ami hatással van a végső állagra. A legjobban ezt azzal lehet szemléltetni, amikor a húst megsózzuk – valószínűleg egy kevés zöldfűszerrel és más fűszerekkel – elkészítés előtt. Ennek hatására a húsban lévő víz kicsapódik a felszínén, így a sütésnél puhább marad, mert a belső nedvességet magában tartja már, a külseje viszont ropogós lesz. Arra kell ügyelnünk, hogy adjunk erre elegendő időt: jó fél órával az elkészítés előtt találkozzon a só és a hús a tökéletes eredmény érdekében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714027512
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714027512
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160376_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Aggódik Washington: az oroszok és Kína után újabb országgal barátkozna Észak-Korea

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154920_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Vegyszer nélkül is tiszta lesz a fürdőszoba: ezt a trükköt kell ismerni hozzá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714027512
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött