Baking,Flour,And,Number,2022,On,Blackboard.,Top,View.,Rolling liszt, újév, sütés

Ezzel a menüvel élje túl az új év első napjait!

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 02. 11:00
Akár hiszünk az ünnepre vonatkozó babonában, akár nem, sertéshússal – a malac ugyanis kitúrja a szerencsét –, lencsével – ami meg a gazdagság záloga – nem foghatunk mellé. A korhelyleves másnaposságra is jó, a sós ropogós pedig felüdülés a bejgli és a sok édesség után.

Leves

Korhelyleves kolbásszal

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 dkg zsírszalonna
  • 1 szál kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1 tk morzsolt majoránna
  • 1 ek édes-nemes paprika
  • só, bors
  • 1 ek liszt
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 doboz tejföl

A tálaláshoz:

  • kenyér

Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A felkarikázott kolbászt is rádobjuk. Ha a kolbász lepirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát is. Pár perc után megszórjuk a fűszerekkel és a liszttel, majd átkeverjük. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon a liszt csomós. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fél órán át főzzük. Behabarjuk a levest: a tejfölt simára kikeverjük egy merőkanál forró levessel, visszaöntjük, és forralunk még egyet rajta egyet.

Tejföllel, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Főétel

Malacsült

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg bőrös karaj
  • 1/2 tk őrölt majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ml sör
  • 5 dkg füstölt szalonna
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Megtisztítjuk a karajt, majd rács alakban bevagdossuk a bőrös felét. A húsos részét bedörzsöljük egy kevés sóval, továbbá az őrölt majoránnával. A meghámozott fokhagymát csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a húst, majd lefedve 24 órára a hűtőbe tesszük. Másnap elrendezünk a tepsiben 1 fej meghámozott, felszeletelt vöröshagymát, rárakjuk a karajt, és melléöntünk egy kevés vizet, majd 160 fokon 60 percig sütjük, és közben sörbe mártott füstölt szalonnával kenegetjük. Akkor jó, ha a hús megpuhul, a bőre pedig szép piros, ropogós lesz. Héjában sült burgonya, vagy lencse illik hozzá.

Desszert

Sós stangli

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • 2 tk só
  • 4 ek tejföl
  • 2 tk ütőpor

A tetejére:

  • 1 tojás
  • köménymag
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Egy nagyobb tálban alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett deszkán kb. 1 centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és derelyeszaggatóval 8-10 centis rudakat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással és megszórjuk köménymaggal. 190 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.