Christmas,Dinner,For,Two,,Grilled,Beef,Steak,,Ribeye,,Greens,And

Pörkölt, húsleves, hal és sültek – mindenre van egy tuti tippünk, ha meg akarod menteni a karácsonyi kosztot

friss
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 28. 11:00
Van, amit érdemes újra felhasználni.
Bors

„Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol” – mondta a Grincs, amikor a kukából próbálta magának a karácsonyi menüt előteremteni, és nem is állított valótlant, vagyis inkább felhívta a figyelmet arra a nem épp elhanyagolható tényre, mennyi pazarlás történik a világban.

Ha te nem akarod, hogy erre a sorsra jussanak a karácsonyi lakomák maradékai, mutatunk néhány receptet, hogyan mentsd meg a levest, vagy a húst.

A leves tökéletes alaplé lehet fagyasztva, de a zöldség is újra használható. Fotó: Shutterstock

Ha túl sok leveszöldség maradt

Ha jobban fogyott az ünnepi asztalnál a hús, mint a zöldségek, akkor a megmaradt leveszöldségekből készítsünk egy fehérboros rizottót. A főtt zöldségekre nem érvényes az az állítás, mint a főtt vagy sült húsokra, úgyhogy ezek hőkezelés nélkül is használhatóak, készíthetünk tehát belőlük salátát is, amit egy finom joghurtos-kapros öntettel érdemes feldobni.

Kényes a hal, de krém lehet

A sülteknél jóval kényesebb a hal újrahasznosítása: mivel két napnál tovább amúgy sem szabad tárolni, ezért kisebb az esélye, hogy marad, de ha mégis, készítsen belőle pástétomot: citrusok leve és héja, mustár, zöldfűszerek, bors, kevés chili, esetleg némi puha vaj, és kész a legegyszerűbb könnyű vacsora.

Általában a pörköltből és a sült húsokból marad a legtöbb az ünnepi ételek közül. Ezekre két receptet mutatunk, aminek láttán mi is a homlokunkra csaptunk.

Fotó: Shutterstock

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 2 adag maradék paprikás csirke, vagy pörkölt
  • 10 dl cukrozatlan habtejszín

A palacsintatésztához

  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • kb. 2 dl szódavíz
  • 12 dkg liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A megmaradt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, majd a csontokról levágjuk a húst. Késes aprítóba tesszük 4-5 ek szafttal együtt, és krémesre törjük. Ugyanezt tesszük, ha bármilyen más pörköltünk van, lényeg, hogy csont nélkül kezdünk hozzá a töltelék elkészítéséhez. A többi szaftot szitán átpasszírozzuk, azután egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A palacsintához kikeverjük a tojást a tejjel és a szódavízzel, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet 1 csipet sóval együtt. Az így kapott masszát 30 percig pihentetjük. Palacsintasütőben felhevítünk egy kevés olajat, és 4 db palacsintát sütünk ki rajta a szokott módon. Elosztjuk rajtuk a csirkehúsos krémet, végül feltekerjük mindet. Felkarikázva, a tejszínes szafttal meglocsolva tálaljuk.

Húsos pite

Hozzávalók

  • 1 csomag fagyasztós pitetészta
  • 2 csésze sült hús ledarálva
  • 2 csésze reszelt főtt burgonya
  • 1 csésze maradék súlthús töltelék
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés

A húst keverd össze a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel és üss rá egy tojást. Sózd és borsozd, majd a keveréket töltsd bele a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat hajtsd félbe, és a szélét nyomkodd össze, hogy húsos táska alakja legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 30 percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.