„Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol” – mondta a Grincs, amikor a kukából próbálta magának a karácsonyi menüt előteremteni, és nem is állított valótlant, vagyis inkább felhívta a figyelmet arra a nem épp elhanyagolható tényre, mennyi pazarlás történik a világban.
Ha te nem akarod, hogy erre a sorsra jussanak a karácsonyi lakomák maradékai, mutatunk néhány receptet, hogyan mentsd meg a levest, vagy a húst.
Ha jobban fogyott az ünnepi asztalnál a hús, mint a zöldségek, akkor a megmaradt leveszöldségekből készítsünk egy fehérboros rizottót. A főtt zöldségekre nem érvényes az az állítás, mint a főtt vagy sült húsokra, úgyhogy ezek hőkezelés nélkül is használhatóak, készíthetünk tehát belőlük salátát is, amit egy finom joghurtos-kapros öntettel érdemes feldobni.
A sülteknél jóval kényesebb a hal újrahasznosítása: mivel két napnál tovább amúgy sem szabad tárolni, ezért kisebb az esélye, hogy marad, de ha mégis, készítsen belőle pástétomot: citrusok leve és héja, mustár, zöldfűszerek, bors, kevés chili, esetleg némi puha vaj, és kész a legegyszerűbb könnyű vacsora.
Általában a pörköltből és a sült húsokból marad a legtöbb az ünnepi ételek közül. Ezekre két receptet mutatunk, aminek láttán mi is a homlokunkra csaptunk.
Hozzávalók
A töltelékhez
A palacsintatésztához
Elkészítés
A megmaradt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, majd a csontokról levágjuk a húst. Késes aprítóba tesszük 4-5 ek szafttal együtt, és krémesre törjük. Ugyanezt tesszük, ha bármilyen más pörköltünk van, lényeg, hogy csont nélkül kezdünk hozzá a töltelék elkészítéséhez. A többi szaftot szitán átpasszírozzuk, azután egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A palacsintához kikeverjük a tojást a tejjel és a szódavízzel, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet 1 csipet sóval együtt. Az így kapott masszát 30 percig pihentetjük. Palacsintasütőben felhevítünk egy kevés olajat, és 4 db palacsintát sütünk ki rajta a szokott módon. Elosztjuk rajtuk a csirkehúsos krémet, végül feltekerjük mindet. Felkarikázva, a tejszínes szafttal meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók
Elkészítés
A húst keverd össze a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel és üss rá egy tojást. Sózd és borsozd, majd a keveréket töltsd bele a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat hajtsd félbe, és a szélét nyomkodd össze, hogy húsos táska alakja legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 30 percig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.