Test és lélek

Vigyázat, megvakulhat, ha így használja a kontaktlencsét!

Bors

Létrehozva: 2021.11.13.

Sokan fittyet hánynak arra, hogy egyáltalán nem ajánlott elaludni, ha szemükben van a lencse.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb kontaktlencsét – hiába mondanak többet – maximum 8-10 óráig ajánlott viselni, sokan azonban nem követik ezt a szabályt, és még szemüvegük sincs arra az esetre, ha már 14 órája szemükben van a lencse.

Pedig ennél nagyobb felelőtlenséget el sem lehet képzelni ennek az eszköznek a kapcsán, a sérült lencse ugyanis szemgyulladást, legrosszabb esetben pedig olyan károsodást is okozhat, hogy akár meg is vakulhat viselője.

„Szemészeti szakrendelésünkön sajnos nem ritka eset, hogy a megfelelő higiéniai szabályok elmulasztása miatt kialakult szemgyulladást kell kezelnünk” – mondta a napidoktor.hu-nak Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

„A problémát általában a lencse túlhordása, nem megfelelő tisztítása, tárolása okozza, vagy éppen az, hogy nem a gyártó előírásai szerint használják, például olyan lencsében alszanak, ami ehhez nem rendelkezik megfelelő oxigén áteresztő paraméterekkel. A felelőtlen hozzáállás komoly szaruhártya-gyulladást, végzetes esetben vakságot is eredményezhet. A probléma minden korosztályban előfordul, de gyakoribb a fiatalok esetében. Sokan kezdenek úgy kontaktlencsézni, hogy internetről rendelnek próbalencsét és nem kérik ki szakemberek tanácsát a megfelelő használatról” – mondta a szakember.

A szemész szakorvos szerint ezeket a tanácsokat érdemes betartani, ha el akarjuk kerülni a bajt.

• Csak ép lencsét használjunk! Minden olyan típusú lencsét, amit nem dobunk ki a nap végén gyakran ellenőrizzük. Ha karcos vagy szakadt, szabaduljunk meg tőle!

• Ne aludjunk a kontaktlencsében! Tartósan az “éjszakai” lencsékben alvás sem tesz jót a szemnek.

• Mindig tiszta kézzel kezeljük a lencsét! Aki műkörmöt visel, annak különösen ügyelnie kell a higiéniára, mert a hosszú köröm alatt lehetnek baktériumok. Az ő esetükben az alapos kézmosásra (a köröm alatt is) még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, arról nem is beszélve, hogy a hosszú köröm könnyen megsértheti a lencsét és a szemet.

• Kövessük a gyártó utasításait és csak a megjelölt ideig használjuk a lencséket!

• A kontaktlencsét sminkelés előtt rakjuk be, így nem kerülhet alá festék, ami utána idegentest érzést, vagy akár szemgyulladást eredményezhet!

• A lencséket csakis kontaktlencse folyadékban tároljuk, csapvízzel tilos lemosni!

• Használjunk a kontaktlencse mellé tartósítószermentes műkönnyet! A megfelelő könnyréteg védi és felfrissíti a száraz szemet.

• Kötőhártya- vagy egyéb szemkörnyéki gyulladás esetén szüneteltessük a kontaktlencse használatot!

• Aki korábban nem használt kontaktlencsét, kérje ki egy szakember véleményét, ne rendeljen rögtön az internetről!

• Ha szeretnénk megszabadulni a szemüvegtől, akkor a kontaktlencse alternatívájaként érdemes elgondolkodni a látásjavító lézeres szemműtéten is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek