Nem hiszi el, mitől lesz a legfinomabb a gombaleves

Nem hiszi el, mitől lesz a legfinomabb a gombaleves

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 14. 12:30
A zöldséges pultok még tele vannak a különböző gomba- és szőlőfajtákkal, vétek lenne hát kihagyni a főzésből ezt a két népszerű alapanyagot. Főleg, hogy egy komplett menü összeállítható belőlük.
Bors

Leves

Gombaleves galuskával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej hagyma * 25 dkg gomba * 2 sárgarépa * 2 petrezselyemgyökér * 4 burgonya * őrölt pirospaprika * 1 csipet őrölt bors * só * olaj * vegeta

A galuskához: 5 ek liszt * 1 tojás * só

Elkészítés: Olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott gombát és összepirítjuk. Mikor szépen összefonnyadtak, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, vegetával, borssal és összeforgatjuk. Ezután felöntjük vízzel és felforraljuk.

Mikor már szinte minden zöldség puha, elkészítjük a galuskát. Egy tálba lisztet teszünk, majd egy tojást, sót és víz fokozatos hozzáadásával nokedlitésztát kavarunk belőle. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük és hozzáadjuk a kész leveshez. 

Főétel

Stroganoff sertéstokány tésztával

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1 csomag újhagyma * 8 csemegeuborka * 20 dkg gomba * 45 dkg sertéshús * 15 dkg főtt sonka   * só    * bors    * majoránna    * 10 ek olaj  * 2 ek liszt    * 1 l zöldségleves    * 3 dl tejföl    * 4 ek mustár

Elkészítés: Az újhagymát és a gombát megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, megpucoljuk és apróra vágjuk. A csemegeuborkát szintén felkarikázzuk. A húst és a főtt sonkát csíkokra vágjuk.
A húst sóval, borssal, majoránnával megszórjuk, majd forró olajban megsütjük. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk az újhagymát, a gombát és a sonkát, majd az egészet megszórjuk liszttel, jól átkeverjük, és felöntjük zöldséglevessel. Ezután fedő alatt tovább főzzük, legalább 15 percig, hogy a hús megpuhuljon. Hozzákeverjük a tejfölt, majd a jöhet a csemegeuborka, végül pedig a mustár, és addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű lesz a mártás. Főtt tésztával tálaljuk.

Desszert

Kékszőlős-mandulás pite

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 7 dkg hajdinaliszt * 3 dkg búzaliszt * 3 dkg porcukor * 1/4 tk só * 1 tojássárgája * 6 dkg vaj + a formához 

A krémhez: 10 dkg darált mandula * 10 dkg cukor * 1 tojás * 1 fürt kékszőlő

Elkészítés: A tészta összes hozzávalóját tegyük egy tálba, és a robotgép gyúrópálcájával dolgozzuk össze. Kézzel gyúrjuk át, csomagoljuk folpakba, és tegyük 30 percre a hűtőbe.
Készítsünk elő egy fodros szélű tortaformát, és vajazzuk ki. A tésztát nyújtsuk ki, és nyomkodjuk a formába, majd 15 percre tegyük be a hűtőbe. A krémhez az összes hozzávalót keverjük simára, majd simítsuk a formába. Mossuk meg a szőlőt, nyomjuk a töltelékbe, majd 190 fokon 25-30 perc alatt süssük meg az édességet. Hagyjuk kihűlni, és csak ezután vegyük ki a formából.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.