Sütőtök minden mennyiségben, ezzel a menüvel zárja az októbert!

Sütőtök minden mennyiségben, ezzel a menüvel zárja az októbert!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 31. 12:00
Ha október vége, akkor sütőtök. Elég csak a halloweeni töklámpásokra gondolni. Éppen ezért ebből a sokoldalú zöldségből készül most a hétvégi menü minden fogása.
Bors

Leves

Sütőtökkrémleves

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 3 dkg vaj * 1 vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1/2 tk fahéj * 2 krumpli * 40 dkg sütőtök * 1 sárgarépa * 1 alma * 1 l húslevesalaplé * bors * 1/2 tk vaníliaaroma * tejföl * tökmag

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk. Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és sütőtököt, a felkarikázott sárgarépát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk és hozzáadjuk a vaníliaaromát. Ezután kb. 30 perc alatt lefedve főzzük, amíg a levesbetétek meg nem puhulnak, majd botmixerrel pürésítjük. Az elkészült levest tejföllel meglocsolva, tökmaggal megszórva tálaljuk.

Főétel

Sajttal és szalonnával töltött sütőtök

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb sütőtök * 4 tk olívaolaj * 1 vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 10 dkg bacon * 10 dkg hosszú szemű rizs * 1 fej brokkoli * 1 csemegekukorica konzerv * 2 paradicsom * 10 dkg reszelt sajt * só * frissen őrölt bors

Elkészítés: A tököt megmossuk, hosszában félbe vágjuk, a magos belsejét eltávolítjuk. A húsát kikaparjuk (kb. 1 centi vastag réteget hagyjunk a héjban), apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olajjal, sózzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.

A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a rizst leöblítjük. A brokkolit megmossuk, kis rózsákra bontjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Az egészet néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, kis lángon, néhányszor átkeverve 18 percig főzzük. A leszűrt, leöblített kukoricát és a cikkekre vágott paradicsomot is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és a tölteléket belekanalazzuk az elősütött tökökbe. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokon kb. 30 percig sütjük.

Desszert

Fűszeres sütőtökös pite

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg liszt * 10 dkg vaj * 2 dkg cukor * 0.6 dkg szódabikarbóna * 2 tojás * 1 csipet só * 40 dkg sütőtök * 8 dkg méz * 1 mk fahéj * 1/4 mk szerecsendió * 1/4 mk szegfűszeg * 1/4 mk gyömbér

A tálaláshoz: mascarpone * fahéj

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat, a cukrot, 1 tojást és 1 csipet sót tésztává gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk, és a piteforma alját kibéleljük vele. 180 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. 

Közben megsütjük a sütőtököt és pépesítjük. Hozzáadunk 1 tojást, a mézet, a fűszereket és összekeverjük. Az így kapott tölteléket az elősütött pitetészta közepére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. További 20-25 perc alatt készre sütjük. Mascarponekrémmel és egy kevés fahéjjal meghintve tálaljuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.