10+1 hiba, amit szinte mindenki elkövet, ha steaket süt

10+1 hiba, amit szinte mindenki elkövet, ha steaket süt

recept
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 20. 13:00
Lássuk be, a steak nem olcsó mulatság! Épp ezért nem árt odafigyelni, hogy ne amatőr hibákkal vágjuk haza a húsok királyát.
Bors

Steaket sütni a legtöbb háztartásban igazi ünnepi foglalatosság. Épp ezért a nem túl olcsó alapanyagot kár lenne amiatt elrontani, mert egy-egy rossz konyhai beidegződést követünk. Következzék hát 10+1 tipp a tökéletes steak-élményhez!

A tökéletes steak titka

1.Engedd felmelegedni!

A steak nem mirelit hús – azaz nehogy reflexből hidegen dobjuk a serpenyőbe! Miután kivetted a steakhúst a hűtőből, várj egy fél órát, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, csak ezt követően kezdj neki az elkészítéséhez, máskülönben ugyanis a hús egyszerűen visszahűti a serpenyőt. Ugyanígy az is hiba, ha eleve nem elég forró a serpenyő, amikor belekerül a hús.

2.Le a felesleges nedvességgel!

Mielőtt kisütnéd, egy papírtörlővel itasd fel a felesleges nedvességet a húsról, az ugyanis megakadályozza, hogy szép, egységes kérget süss a húsra – ami a tökéletes steak egyik elengedhetetlen ismérve!

3.Fűszerezz bátran!

Fűszerezd be rendesen a húsodat, méghozzá az összes oldalán, azaz ne csak az alján és a tetején! (Ne feledd: vastag húsról beszélünk, nem egy átlag szeletről.)

4.Használj megfelelő edényt!

A steaksütéshez rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényt használj, amit később betehetsz a sütőbe is – ez a mozzanat ugyanis elengedhetetlen a steaksütésnél.

5.Melegítsd elő a serpenyőt!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem elég forró a serpenyő, amikor a hús belekerül.

6.Felejtsd el az olivaolajat!

Sok esetben barátod az olivaolaj, itt azonban az ellenséged, mivel alacsonyabb hőfokon kezd el megégni – azaz ismét nem tudod eléggé felmelegíteni az edényed, mielőtt a húst beletennéd.

7.Ne mozgasd a húst!

Sokan hiszik, hogy a húsok folyamatos mozgatása "olyan séfes dolog" – a steaknek azonban kifejezetten kárt okozol ezzel. Ha túl sokat piszkálod a húst, nem kezd el karamellizálódni a külső rétege, nem alakul ki az a kéreg, ami kell. Csak akkor fordítsd meg a húst, ha az egyik oldalon már kész a kéreg! Ha még úgy érzed, leragad, nem vagy kész.

8.Fejezd be a sütőben!

Miután megkérgezted a húst a serpenyőben, sütőbe vele! 230 ºC-ra előmelegített sütőben egy rare (azaz véres) hússzelethez hat, egy mediumhoz (közepesen átsülthöz) nyolc perc sütés kell (az egyik legnépszerűbb, sirloin steaknél legalábbis).

9.Pihentesd!

Kész a sütés? Fel ne vágd, azzal ugyanis "kivérzik", azaz a még fel nem szívódott nedvek kifolynak belőle! Hagyd pihenni 10 percet! 

10.Vágd szálirányra merőlegesen!

A húst sose szálirányba vágd fel, hanem arra merőlegesen, így kapsz tökéletes szeleteket.

+1.Locsold a serpenyőben!

Ez a lépés ugyan nem kötelező, de ha igazán ízletes steaket szeretnél, nem hagyod ki. Dobj némi vajat, zöldfűszereket (mondjuk kakukkfüvet és rozmaringot), valamint fokhagymát a serpenyőbe a hús mellé! Az így keletkezett szószt bártan lapátold a húsra menet közben!

(Via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.