Ha ezzel az ínyenc menüvel nem veszi le a családot a lábáról, akkor semmivel!

Ha ezzel az ínyenc menüvel nem veszi le a családot a lábáról, akkor semmivel!

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 17. 13:00
Egy igazi ínyenc menü, amiben garantáltan talál a család minden tagja a fogához valót. Pedig csupa klasszikus fogásról van szó, csak egy kicsit modernizált változatban.
Bors

Leves

Libanyakleves

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg libanyak * 2 fehérrépa * 2 sárgarépa * 1 zellergumó * 1 fej vöröshagyma * 1/2 karalábé * 5 szem feketebors * 2 babérlevél * só

Elkészítés: A libanyakat hideg vízben átöblítjük, majd egy nagy fazékba tesszük a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot, felöntjük bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük. Ha felforrt, megsózzuk, és további 45 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt fehérrépát, a sárgarépát és a zeller felaprított zöldjét, majd puhára főzzük a libanyakkal együtt. A levest a libanyakkal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

Főétel

Cordon bleu-s rakott tészta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg csőtészta * 200 ml habtejszín * 100 ml tej * 1 húsleveskocka * 2 tk mustár * 1/4 tk édes-nemes paprika * őrölt rozmaring * 1 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma * 1 ek olívaolaj + a tálhoz * 25 dkg csirke- vagy pulykamellfilé * 25 dkg sonka * 12,5 dkg mozzarella * 2 paradicsom * só, bors * 2-3 ek reszelt parmezán

Elkészítés: Főzzük ki a tésztát forrásban lévő, sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint. Azután szűrjük és csepegtessük le. Melegítsük meg a tejszínt a tejjel együtt, majd morzsoljuk bele a leveskockát, és ízesítsük a mustárral, a pirospaprikával, egy kevés őrölt rozmaringgal, valamint a meghámozott, átnyomott fokhagymával. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a leveskocka feloldóik. A megtisztított vöröshagymát aprítsuk fel, és pároljuk üvegesre a felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb csíkokra vágott húst, és pirítsuk meg. Ezután húzzuk le a tűzről, és tegyük félre.

Kockázzuk fel a sonkát, a mozzarellát és a paradicsomot, majd keverjük a tejes-tejszínes elegyhez, és sózzuk, borsozzuk. Azután forgassuk össze a tésztával és a húscsíkokkal. Simítsuk a keveréket egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk meg a reszelt parmezánnal, végül süssük aranyszínűre 200 fokon 30-40 perc alatt.

Desszert

Pikáns kókuszkocka

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 6 dkg kristálycukor * 7 dkg vaj * 2 ek méz * 1 vaníliarúd * 6 dkg liszt * 3 dkg kókuszreszelék * 2 csipet só

A mázhoz: 20 dkg vaj * 12 dkg porcukor * 0,4 dkg kakaópor * 5 ek tejszín * 0,5 dl fehér rum * 1 lime leve * 2 csipet só

A borításhoz: kókuszreszelék * kókuszchips

Elkészítés: A tojásokat elkezdjük erős fokozaton habosítani. Amikor már van tartása, hozzáadagoljuk a cukrot és erős habbá verjük.

Közben a vajat és a mézet kikeverjük a vaníliamagokkal, picit rá is melegíthetünk. Lassan hozzácsurgatjuk a tojásos alaphoz a mézes vajat. Utána apránként spatulával beleforgatjuk az átszitált lisztet, végül a kókuszreszeléket, és a sót. Egy magasabb falú sütőpapíros tepsibe fektetjük a tésztát és szép barnára sütjük, a sütőt 180 fokra állítva. Ha megsült, kivesszük, kifordítjuk egy rácsra, lehúzzuk róla a papírt és kihűtjük.

A mázhoz a hozzávalókat egy kisebb edényben összefőzzük, majd langyosra hűtjük. A borításhoz külön-külön megpirítjuk picit a reszeléket és a chipset is száraz serpenyőben. A tésztát felvágjuk kockákra, megforgatjuk a mázban és megszórjuk a reszelékkel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.