Test és lélek

Támad a szezonális depresszió: Így védekezhetsz ellene

Bors

2021. augusztus 29. vasárnap 19:00

A zöldellő falevelek hamarosan egyre sárgulnak, a nappalok jelentősen megrövidülnek és az időjárás is napról napra szeszélyesebb: ezek már egyértelmű jelei az ősz közeledtének.

Forrás: Pexels

Teljesen normális, ha ilyenkor az ember kedve kissé lehangoltabb, ezt pedig tudományosan is bebizonyították.

A szezonális depresszió gyakran előfordul ebben az időszakban, különösen az őszi napéjegyenlőség kezdetén. Idén azonban ahelyett, hogy ennek az állapotnak az áldozatává válnánk, néhány egyszerű lépés betartásával pillanatok alatt megelőzhetjük a bajt.

Tudományos háttér

Szakemberek szerint a szezonális depresszió minden évben ugyanakkor jelentkezik, és nagyjából ugyanabban az ütemben is zajlik le: ősszel kezdődik, télen súlyosbodik és tavasszal ér véget. A korábbi sötétedés és a hűvösebb idő megváltoztatja a napi életritmusunkat, az öltözködésünket, a szokásainkat, így a kedélyállapotunkat is. Ez az évszak emellett újabb feladatokat, kötelezettségeket hoz az életünkbe, gondoljunk csak a strandszezon végére, az iskolakezdésre, vagy a ház körüli teendőkre.

A tavaszból a nyárba vezető út tehát jóval vidámabbnak tűnhet, mint a nyárból való kilépés, fontos azonban megjegyezni, hogy az ősz részét számtalan csodás dolog is képezi. Ha úgy érezzük, hangulatunkra is hatással van az évszakváltás, nagyon fontos megkeresni, de legfőképp megélni azokat az élményeket, amelyek az idő szürkülése mellett örömtelivé teszik a mindennapokat. Így könnyen elkerülhető a szezonális depresszió.

Az egészségre is hatással lehet

A hirtelen megjelenő depresszió összezavarja az érzelmeinket, ami miatt sokkal hamarabb léphet fel állandó nyugtalanság, illetve a magabiztosság és a tiszta gondolkodás is veszélybe kerül. A külső környezetünkkel kapcsolatos negatív gondolataink ezen felül szorongást váltanak ki, a jelenség pedig egyenesen az idegrendszert célozza meg. Ezzel egyfajta készenléti állapotba kerülünk, ami folyamatos feszültség alá helyezi az idegeinket, így a mindennapjainkba betörhet a stressz.

A lehangoltság és a stressz nemcsak a kedélyállapotunkra nyomja rá a pecsétet, de betegségeket is előidézhet, vagy felerősíthet. Nagyon fontos tehát, hogy még időben észrevegyük az évszakváltás miatt felmerülő negatív érzéseket, és sikeresen helyre is tudjuk hozni őket. A jó hír, hogy akkor is van megoldás, ha már csak arra eszmélünk rá: baj van.

Lépésről lépésre

A szezonális depresszió megelőzéséhez és az abból való kilábaláshoz mindössze néhány egyszerű lépést kell betartanunk.

1. Analízis

Szánjunk napi 15 percet a negatív érzelmek kifejezésére, írjuk le részletesen, mi történt velünk aznap! Az kétségtelen, hogy nem ez lesz a napunk legszórakoztatóbb része, nagyon fontos, hogy elkezdjük észrevenni, mi történik bennünk. Fontos: ne írjuk át, ne kritizáljuk magunkat! Őszintén írjuk le a nap azon történéseit, amelyek rossz érzést váltottak ki belőlünk. Például:

– Utálom, hogy már sötét van, amikor hazafelé tartok a munkából.
– Szomorú vagyok, hogy rétegesen kell felöltöznöm, ha kilépek a házból.
– A reggeli sötétség miatt nehezen ébredek fel.
– Túl hamar vége a napnak: házimunka, vacsora, és már irány is az ágy.
– Hiányzik a szabad levegő, a napsütés, a strandolás.

2. Elengedés

Miután kiengedtük a kínzó gondolatokat, tegyük félre a listát! Használjunk arra egy kis időt, hogy a felsoroltaktól elszakadva folytassuk a napot.

3. Újragondolás

Vegyünk egy nagy levegőt, és olvassuk át figyelmesen a negatív érzelmeinket tartalmazó listát: mintha valaki más panaszait kellene meghallgatnunk. Igyekezzünk rájönni, mi váltja ki belőlünk ezeket az érzéseket, és mióta küzdünk velük – koncentráljunk a múltbéli eseményekre, gyerekkori emlékekre, vagy akár csak egy-egy szerencsétlenül végződő alkalomra. Önmagunkkal szemben tanúsítsunk együttérzést, majd helyezzük magunkat a jelenbe, és illesszük a megterhelő pillanatok elé a mostani életünk legjobbjait.

4. Lehetőségek

Fontos tudni, hogy a folyamat nem feltétlenül hoz azonnali megoldást, időbe telhet megfejteni a legmélyebb érzelmeinket, ám számos – évszaktól teljesen független – aprósággal javíthatunk a mindennapjaink hangulatán.

Friss levegő: Ősszel is rengeteg napsütésben lehet részünk, bátran szervezzünk programokat a szabadba, igyekezzünk minél több időt tölteni ott a szeretteinkkel!

Mozgás: A rendszeres mozgás nemcsak a kedélyállapotunkat állítja helyre, az egészségre is rendkívül jó hatással van. Legyen szó sportról, tornáról, vagy csak egy óra sétáról, a fizikai aktivitás csökkenti a stressz és az ingerlékenység okozta panaszokat.

Étkezés: Nemcsak nyáron juthatunk hozzá friss zöldségekhez és gyümölcsökhoz: bármelyik évszakhoz hozzá lehet hangolni az egészséges étkezést. Fontos, hogy napi étrendünk részét képezze zöldség, gyümölcs, rostok, és fehérje is!

Gyógynövényekkel a stressz ellen

Számos gyógynövény képes hozzájárulni testi-lelki egészségünkhöz. Ilyen például az orbáncfű, a citromfű, a macskagyökér, a levendula, a galagonya és a kamilla is. Fogyasszuk őket naponta teaként!

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

likebalaton.hu

Megérkezett Vörsre Kele, Magyarország első gólyája

origo.hu

Pocsolya miatt nem tudott beszállni az idős nő a kocsijába, csodálatos, hogyan segítettek rajta - videó

hirtv.hu

Varga-Damm Andrea: A szocialisták szivárogtatták ki Bangóné diploma-botrányát

feol.hu

Kishíján megölték a 16 éves fiút Sárkeresztúron

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „A horvát politikusok tanulhatnának a magyar sportberuházásokból”

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

ripost.hu

Ez mindent megváltoztat: súlyos bejelentést tett Szlávik János az omikronnal kapcsolatban

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben