Test és lélek

Félelem a félelemtől, a ruháktól, a munkától – ezek a világ legfurább fóbiái

Bors

2021. augusztus 9. hétfő 17:00

Mindannyiunknak vannak félelmei: ez természetes velejárója az életnek. De vannak olyan fóbiák, melyekkel nehezebb együtt élni, viszont megoldható – például a tériszonyos nem megy fel a kilátóba. De mi a helyzet a következő extrém fóbiákkal?

A fóbiát az különbözteti meg a félelemtől, hogy megnehezíti az életet, például olyan undort és irtózást érez az illető – akár képeken vagy televízón keresztül is – hogy képtelen megnézni bármlyen, a fóbiájával kapcsolatos műsort, vagy épp elkerüli azokat a helyeket és helyzeteket, ahol előfordulhat rettegésének tárgya. A Woman'sHealth magazin 29-es fóbialistája alapján a legelképesztőbbeket mutatjuk be.

Félelem-toplista

Félelem mindentől, bármitől – pánofóbia

A pánofóbiások bármitől félhetnek, nincs konkrétum – a legapróbb zajoktól, sötétségtől – ennek okát a mai napig nem tudták beazonosítani. Folyamatos félelem változó ingerektől.

Vestifóbia – ruháktól való félelem

Ön el tudja képzelni, hogy annyira fél a ruháitól, hogy inkább pucéran lép ki reggel az ajtón? Aki retteg az öltözködéstől, nem lehet könnyű dolga. Valójában bizonyos ruhatípusokra irányul ez a fóbia, nem egyszerre minden ruhára. Például van, aki csak a túl szűk ruháktól retteg.

Cibofóbia – félelem az ételektől

Még a reggeli outfitnél is fontosabb, hogy étkezzünk, ugyanis létszükség. De mi történik, ha valaki retteg az ételektől? Ez egy nagyon félelmetes fóbia, szakemberek szerint úgy alakul ki, hogy evés vagy nyelés után az illető fájdalmas izomgörcsöket tapasztalt, így valójában a fájdalomtól fél, amit az étkezés idézhet elő.

Ergofóbia – a munkától való félelem

Erről eszünkbe juthat, amikor valaki viccelődik a "kétoldali munkaundora van" kifejezéssel, magyarul az illető csak lusta dolgozni. Az ergofóbia azonban nem lustaság, ez valós rettegés: a modern társadalmat érintő egyik fóbia, mely során bizonyos munkahelyekhez kapcsolódó intenzív stressz és szorongás olyan mértékben elfajulhat, hogy pánikrohamot is okozhat.

Fobofóiba – a félelemtől való félelem

Igen, ilyen fóbia is létezik, amikor magától a félelem érzetétől félnek bizonyos személyek. Ez tulajdonképpen egy készenléti állapot, melyben a fobofób személy létezik, nagyon tudatosan próbál nem félni, és ez egy folytonos szorongáshoz vezet.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 29.: az Ikrek fellélegezhet, a Skorpió adja át magát a boldogságnak

mindmegette.hu

Hajmeresztő! Méretes pókra harapott egy nő a gyorsétteremben

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

origo.hu

EMMI: Törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk