Bud Spencer hagymás babjától Csámpás Rozi szilvás gombócáig – így készülnek kedvenc filmes ételeink

Bud Spencer hagymás babjától Csámpás Rozi szilvás gombócáig – így készülnek kedvenc filmes ételeink

spagetti
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 10. 14:00
Van pár olyan étel, ami szorosan kapcsolódik egy-egy emblematikus filmhez, vagy sorozathoz. Például számtalanszor láttuk és kívántuk meg például Bud Spencer kedvencét, de tudja hogyan készülnek?
Bors

Hagymás bab

Valószínűleg mindenkinek a Bud Spencer filmek ugranak be a hagymás bab hallatán. De miért pont bab? Igazi vadnyugati étel, amit vászonzsákban egyszerűen bárhova magukkal tudtak vinni lovaikon a nyereghez rögzítve. Bárhol elkészíthető, nagyjából csak a babra, egy serpenyőre, hagymára, kevés sóra van szükség és máris kész az olcsó, valóban laktató étel. A színész a való életben is szerette a hagymás babot, de igazi olaszként a tésztaételekért rajongott.

Ha valóban az autentikus Bud Spencer majszolta hagymás babot szeretnénk elkészíteni, a legfontosabb, hogy száraz fehér babot vegyünk. 

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg szárazbab * 2 evőkanál olaj * 2 nagy fej vöröshagyma * 2 dl tejföl * 1 púpozott evőkanál  liszt * só

Elkészítés:

Ha babkonzervet veszünk, spórolhatunk az elkészítési időn, ha száraz babot választunk, előző este áztassuk be. A hagymát szeletekre kell vágni, amit az olajon rózsaszínre pirított liszten egy percig dinsztelünk. Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje, a folytonos kevergetés mellett sűrűre főtt babot a tejföl felével, és sóval puhára főzzük, aki szeretné, ujjnyi kolbászt is főzhet bele felkarikázva. Ha elkészült meglocsolhatjuk a maradék tejföllel. Mindennel együtt 40 perc múlva fogyaszthatjuk is.

Mrs. Lipton meggyes pitéje

Talán nincs is olyan epizódja a Csengetett, Mylord? című sorozatnak, amelyben ne tűnne fel a szakácsnő, Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje. A 20-as évek brit társadalmának szatírája annyira népszerű hazánkban a mai napig, hogy rendszeresen jönnek Magyarországra a szereplők a rajongók által szervezett közönségtalálkozókra. De mitől olyan tortaszerű a brit meggyes pite, és miért nem süllyed az aljára a meggy?

Hozzávalók:

250 g liszt * 0,5 csomag sütőpor * 100 g zsír, 150 g főzőmargarin * 2 tojás * 1 csomag vaníliás cukor * 200 g cukor * 50 ml brandy * 250 g magozott meggy

Elkészítés:

Először keverjük össze a magozott, megmosott, lecsöpögtetett meggyet 3 evőkanál liszttel. A maradék lisztet keverjük el a sütőporral. Miután a vajat a cukorral habosra kevertük, tegyük bele a tojásokat, majd adagoljuk hozzá a lisztet miközben folyamatosan keverjük. Következik a brandy és a meggy 2/3-a. Egy 20 centis tortaformát vajazzunk ki, és öntsük bele a tésztát, és pakoljuk rá a maradék meggyet. 180°C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, a tetejét tálalás előtt meg lehet hinteni porcukorral. 

Indul a bakterház szilvásgombóca

A film szilvásgombóccal dobálózó jelenete valójában nem játék volt. A felvétel előtt ugyanis a fagyasztóban tárolták a gombócokat, ezért kőkemények voltak. Koltai Róbertnek ki is kellett menekülnie a jelenetből. Előtte persze olyan jóízűen ették, hogy mindenki megkívánta.

Itt a receptje:

Hozzávalók 4 főre:

1 kg főtt, reszelt burgonya * 1 tojás * 50 dkg finomliszt * egy csipet só * 1 kg felezett szilva, vagy kemény szilvalekvár * őrölt fahéj * zsemlemorzsa

Elkészítés: 

A reszelt burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót, jól összegyúrjuk, aztán lisztezett felületen kinyújtjuk, és felkockázzuk. A közepébe tesszük a fahéjjal kicsit meghintett magozott szilvát, vagy egy teáskanál szilvalekvárt. Bő vízben 10 perc alatt kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukros tejföllel tálaljuk.

A Keresztapa húsgombócos spagettije

Az 1972-es Keresztapa című filmben fogyasztja a Corleone család a hagyományos szícíliai házi ételt, a spagettit, ami azóta is számos maffiafilmben feltűnt. 

Hozzávalók:

0,5 kg darált marhahús *    1 csokor petrezselyem  *   1 gerezd fokhagyma *   1 kk bazsalikom *   1 tojás *   4 ek zsemlemorzsa *   3 ek olivaolaj *   3 ek fehérbor *  40 dkg spagettitészta

A szószhoz:

4 evőkanál olívaolaj * 1 db vöröshagyma  * 4 db paradicsom

Elkészítés:

A húst az apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, a tojással, a borral, és egy csipet sóval, zsemlemorzsával összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk belőle. Lisztbe forgatjuk, majd barnára sütjük. Olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomokat, felöntjük 3 dl vízzel éa 6-8 percig sűrűre főzzük. Közben a tésztát forró sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a szószt a tésztára kanalazzuk, majd ráhelyezzük a húsgombócokat, és megszórjuk a bazsalikommal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.