Test és lélek

Tízmilliószoros nap van ma: Így cselekedjen, hogy teljesüljenek a vágyai!

Bors

2021. május 26. szerda 10:00

Minden népnek és kultúrának megvannak a maga ünnepei, jeles napjai. A buddhista hagyományok szerint minden esztendőben van négy olyan nap, amelyekre nagyon fontos odafigyelni. Az úgynevezett tízmilliószoros napok világszerte egyre ismertebbek, nem csak az ezotéria hívei körében.

Forrás: MTI

Minden népnek és kultúrának megvannak a maga ünnepei, jeles napjai. A buddhista hagyományok szerint minden esztendőben van négy olyan nap, amelyekre nagyon fontos odafigyelni. Az úgynevezett tízmilliószoros napok világszerte egyre ismertebbek, nem csak az ezotéria hívei körében, és már sokan készülnek a május 26-ai dátumra.

Buddha-napok

A tibeti szerzetesek meghatároztak négy különleges, karmikus erejű napot, melyeket Nagy Buddha (Dharmacsakra)-napoknak hívnak, mivel Buddha fejlődésének állomásaihoz és megvilágosodásához kapcsolódnak, és a buddhista vallásban ünnepnapokként tartják számon. A nyugati kultúrákban tízmilliószoros napoknak nevezték el ezeket a dátumokat, mivel

tízmilliószoros hatással érvényesül minden aznapi vágy, kívánság, cselekedet, és tízmilliószoros esélye van annak, hogy megvalósítsuk álmainkat.

A Nagy Buddha-napokat a tibeti naptár alapján minden évben az első, a negyedik, a hatodik és a kilencedik holdhónap 15. napján ünneplik. A mi naptárunkba „átültetve” 2021-ben február 27. volt az első ilyen nap, és még előttünk áll három: május 26., július 14. és október 27., melyeken a jó cselekedetekre, a segítségnyújtásra, a pozitív gondolkodás fon­tosságára helyezik a hangsúlyt.A májusi, vagyis a mai dátum érdekessége, hogy egybeesik a teliholddal, mely a Nyilas jegyében áll, amikor az univerzum segítő energiákat küld azért, hogy megszabaduljunk a terheinktől.

Megvilágosodás

* Az első tízmilliószoros nap a Csodák ünnepe vagy a Vajmécsesek ünnepe (Cho­-trul Düchen) volt, amikor a tibetiek Buddha csodáira emlékeztek.

* A második jeles nap, vagyis május 26. a születés, a megvilágosodás és a halál napja (Saka Dawa Düchen). Hagyományosan tavasz végén vagy nyár elején van, a tibeti holdnaptár szerint teliholdkor. Buddha születésnapja, egyben a megvilágosodás napja is. Buddha 35 éves korára eljut a teljes lelki megállapodás és megvilágosodás szintjére. A buddhisták ekkor böjtöt tartanak és felajánlásokat tesznek minden lény javára. Ázsiában ezen a napon szokás kismadarakat vásárolni, hogy aztán szabadon engedhessék őket, így vezetve őket a szabadsághoz, a boldogsághoz.

* A harmadik az imakerék ünnepe (Chokhor Düchen), amikor Buddha először forgatja meg a Dharmacsakrát, azaz a sors kerekét. Ekkor mondja első szent beszédét a Négy Nemes Igazságról, ezt tartják a buddhista tanítások alapjának.

* A negyedik tízmilliószoros nap a mennybemenetel napja (Lhabab Düchen). Buddha 41 évesen a mennybe emelkedett, hogy az isteneknek tanításokat adjon, majd egy különleges létrán visszajött a mennyből. Legyen pozitív! A buddhizmus szerint ezen a négy napon minden dolog, ami történik velünk, pozitív vagy negatív cselekvés, illetve gondolat, sokszorosan felerősödik. Ilyenkor kizárólag a pozitív gondolatokra koncentráljon, kívánjon jót önmagának, környezetének és a világnak, mert a rossz gondolat és kívánság is beteljesülhet és visszaüthet.

pozitív gondolatok = pozitív változás

* Ha pozitív változást akar, pozitívan kell gondolkodni magáról és a céljairól. Kerülni kell a negatív, visszahúzó gondolatokat, a rosszindulatot, valamint a kellemetlen embe­reket, és el kell ereszteni a nyomasztó érzéseket.

* Törekedni kell arra, hogy befogadja a külvilágból ára­dó energiákat, mert ezek segítik a vágyak megvalósítását.

* A buddhisták hite szerint a „sorsod ko­vácsa te ma­gad vagy”, de az univerzum ereje is segíthet.

* A tízmilliószoros napokon gondoljon tudatosan arra, és ismételgesse magában, amit el szeretne érni. Lássa magát boldognak, sikeresnek! Ne hibáztasson másokat a saját élete nehézségeiért, hanem ismerje fel, hogy boldogulásáért egyedül maga tehet. Szabaduljon meg a fájdalmas gondolatoktól, érzésektől, azoktól a cselekvésektől, szokásoktól melyeket nem kedvel.

A mosoly ereje

Már felébredés után próbáljon meg mosolyogni, csak a jóra gondolni! Mosolyogjon az utcán, a buszon, és ha belép valahová. Aki mosolyog, arra előbb-utóbb visszamosolyognak az emberek. Érezni fogja, hogy más a hangulata, ha vidámságra törekszik – és ez nem kerül semmibe. A mosoly fontosságáról, erejéről közmondások is szólnak, és híres em­berek is felhívták rá a figyelmet.

  • „A mosoly, me­lyet küldesz, visszatér hozzád”, illetve „Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog” – tartják régi közmondások, míg Teréz anya szerint „A béke egy mosollyal kezdődik”.
  • Pierre abbé francia katolikus pap pedig meg volt győződve arról, hogy „A mosoly olcsóbb, mint az áram, de ugyanannyi fényt ad”.
  • Woody Allen meggyőződése pedig, hogy „Mosolyogni annyi, mint magunkról elfeledkezni mások kedvéért”.
  • Talán a legtalálóbb megfogalmazás a világhírű regény, A kis herceg szerzőjétől, An­toine de Saint-Exupérytől származik: „A mo­solyban egymásra találunk nyelvek, kasztok, pártok felett”.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

borsonline.hu

A szíven döfött Sándor utolsó szavai: Betörőt fogtam, megszúrtak

life.hu

Mindenkinek van egy "halálórája", amely pontosan jelzi, meddig fog élni

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

sonline.hu

A parkban rugdosta meg barátnőjét egy segesdi fiatal

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az EHF elutasította a németek halasztási kérelmét

vg.hu

Nem csak meggyőződésből oltásellenes Djokovic

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

nemzetisport.hu

NB II: Világi Oszkár Győrben? – „Folynak a tárgyalások, a hó végére lezárulhatnak”

origo.hu

Kikerülte a fénysorompónál várakozókat a 8-as útnál, a következő pillanatban 100-zal jött a vonat - fotók

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek