Gyereknapra kétféle egyszerű sütivel is készülhet – hétvégi menü

Gyereknapra kétféle egyszerű sütivel is készülhet – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 30. 12:00
A kol­bászos karaj újburgonyával és a nagyi linzerje igazi jolly joker, amit bármikor bevethet.
Bors

Leves

Kapros-tejfölös céklaleves sárgarépával

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg cékla * 10 dkg zeller * 20 dkg sárgarépa * 1 fej felaprított hagyma * 0,5 dl olívaolaj * 6 dl zöldségalaplé * 2 ek fehérborecet * 15 dkg uborka * tengeri só, bors * 4 ek tejföl * 1 ek snidling * 1/2 csokor kapor

Elkészítés: Vágjuk csíkokra a répát, a zellert és a cékla felét. Forrósítsuk fel az olívaolajat és közepes lángon pirítsuk a zöldségcsíkokat körülbelül 3 percig. Engedjük fel a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, főzzük 2 percig, majd ízesítsük az ecettel. A maradék céklából préseljük ki a levét, és ezt is öntsük a leveshez. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára. A magok eltávolítása után kockázzuk fel az uborkát. Tálaláskor először merjük a tányérba a levest, majd tegyük bele a kockára vágott uborkát, végül a tejfölt és a felaprított zöldfűszereket. 

Tipp: Ne főzzük túl puhára a zöldséget, maradjon inkább friss, ropogós.

Főétel

Kolbásszal töltött karaj sztékburgonyával

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csont nélküli sertéskaraj egyben * 10-12 dkg kolbász egyben * só, frissen őrölt bors

A díszítéshez: petrezselyem

A sztékburgonyához: 80 dkg burgonya * 4 ek olaj * só, frissen őrölt bors * 4 gerezd fokhagyma * 12 dkg majonéz 

Elkészítés: A karajt mossuk meg, hártyázzuk le. Egyik hosszabbik oldalától kezdve vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen. Nyissuk szét, tegyük a közepére a meghámozott kolbászt, aminek ugyanolyan hosszúnak kell lennie, mint a húsnak. Csukjuk össze, sózzuk, borsozzuk, és konyhai spárgával kössük át. Tegyük tepsibe. Öntsünk alá 100 ml vizet, és takarjuk le alufóliával. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 60 percig. Távolítsuk el az alufóliát, és 200 fokon pirítsuk meg a hús tetejét. A burgonyát alaposan mossuk meg, héjastul cikkezzük fel. Terítsük ki egy tepsiben, forgassuk össze az olajjal, némi sóval és borssal. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig. A fokhagymagerezdeket hámozás nélkül tegyük a hús mellé 30 percre, hogy jól megpuhuljanak. Amikor már puhák, nyomkodjuk ki a fokhagymahúst a héjból, és adjuk a majonézhez. Mixerrel keverjük simára. A karajt hintsük meg petrezselyemzölddel, tálaljuk a burgonyával és majonézzel.

Desszert

Lekváros linzerkarika

Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (15 darabhoz): 30 dkg liszt + a nyújtáshoz * 20 dkg vaj * 10 dkg porcukor + a tálaláshoz * 1 csipet só * 2 ek tejföl * 15 ek házi lekvár

Elkészítés: Morzsoljuk össze a lisztet a hideg vajjal. Ezután adjuk hozzá a porcukrot és 1 csipet sót, majd gyúrjuk 2-3 percig. Ezután adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem morzsolódós tésztát kapjunk. Csomagoljuk folpackba, és legalább 1 órát pihentessük a hűtőben. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra. Szaggassunk ki belőle karikákat, és rendezzük el őket egy sütőpapírral bélelt sütőtálcán. Végül süssük 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a szélük. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni. A karikák felét kenjük meg lekvárral, majd illesszük össze mindegyiket egy-egy üres tésztakarikával. Porcukorral meghintve tálalhatjuk.

Desszert-variáció

Házi Bounty-szelet

Elkészítési idő: 15 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 2 tubus cukrozott sűrített tej * 3 bögre kókuszreszelék * 1 tábla étcsokoládé * 1 ek olaj

Elkészítés: Egy tálba öntjük a kókuszreszeléket, majd hozzádolgozzuk a sűrített tejet (17 dkg). A masszából nedves kézzel féltenyérnyi rudakat – vagy golyókat – formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tálon 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Egy tálban gőz fölött – vagy mikrohullámú sütőben – az olajjal megolvasztjuk a csokoládét. A mélyhűtőből kivett kókuszszeleteket két villa segítségével beleforgatjuk a csokoládémázba, kissé lecsöpögtetjük, a tál szélén lehúzzuk, majd visszatesszük a sütőpapírra, és újabb félórára a hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön a csokoládé.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.