Mustár és méz teszi tökéletessé a csicsókafőzeléket – tányéron a szegények krumplija és egy kiváló zöldborsópesto

Mustár és méz teszi tökéletessé a csicsókafőzeléket – tányéron a szegények krumplija és egy kiváló zöldborsópesto

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 18. 12:30
Intenzív ízekkel, krémességgel és ropogóssággal fogjuk most elcsábítani azokat, akik elkészítik és megkóstolják ezeket a finomságokat.
Bors

A csicsókát nevezik a szegények krumplijának is, pedig ez a kissé diós ízű zöldség igazi szuperfood. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.

Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.

A hétvégi menühöz most egy csodálatosan krémes mézes-mustáros főzeléket mutatunk csicsókéból, de érdemes fogyasztani levesként és köretként is.

Mézes-mustáros csicsókafőzelék sült debrecenivel

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 2 ek mangalicazsír * 50 dkg burgonya * 50 dkg csicsóka * 4 dl húslevesalaplé * 3 babérlevél * 1 ek dijoni mustár * 1 ek méz * 20 dkg tejföl * 40 dkg debreceni páros vagy sütni való kolbász * 2 ek olaj snidling a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS: A kétféle hagymát hámozzuk meg, aprítsuk finomra. A felforrósított zsíron pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. A burgonyát és a csicsókát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és forgassuk a hagymás alaphoz. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, majd főzzük roppanósra a zöldségeket. Távolítsuk el a babérlevelet, néhány merőkanálnyi főzeléket pürésítsünk botmixerrel, majd kanalazzuk vissza a többihez a mustárral és a mézzel elkevert tejföllel együtt. Forraljuk 1-2 percig.

Zöldborsópesto

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg zöldborsó (tisztítva mérve) * 2 ek fenyőmag * 2 kis gerezd fokhagyma * 5 dkg reszelt parmezán * 1 dl olívaolaj * só, frissen őrölt bors * 1 nagy bagett a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS: A borsót tisztítsuk meg, tegyük forrásban lévő sós vízbe 2 percre. Szűrjük le, tegyük azonnal jeges vízbe, hogy megőrizze szép élénk színét. Pár perc múlva szűrjük, és jól csepegtessük le. Tegyük késes aprítóba a fenyőmaggal, a megtisztított és felaprított fokhagymával, valamint a parmezánnal együtt. Pürésítsük az egészet. Csorgassuk hozzá az olajat, keverjük el. Végül sózzuk, borsozzuk meg a pestót. Tálaljuk a friss bagettel. Jól illik főtt tésztákhoz, vagy nyers zöldségek mellé mártogatósnak.

Tejszínes zöldségleves medvehagymás húsgombóccal

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 db sárgarépa * 1 db fehérrépa * só, bors * 1,5 l húsleves-alaplé * 15 dkg gomba * ¼ csokor medve­hagyma * 2 dl tejszín * 1 csapott ek liszt * 1  kis citrom

A gombóchoz: 30 dkg darált pulykacomb * 1 szikkadt zsemle * 1 tojás * 1 gerezd fokhagyma * ¼ csokor medvehagyma + a tálaláshoz * só, bors

ELKÉSZÍTÉS: Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, pároljuk meg rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, karikákra vágott répákat, és néhány percig pirítsuk együtt. Sózzuk, borsozzuk meg. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Végül adjuk a leveshez a megtisztított és felaprított medvehagymát és gombát. Főzzük a levest addig, míg a répák teljesen meg nem puhulnak. A gombóchoz dolgozzuk össze a darált húst a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével, a tojással, valamint a megtisztított, felaprított finomra aprított fokhagymával és medvehagymával. Végül sózzuk és borsozzuk meg. Formázzunk a húsmasszából pingponglabda méretű gombócokat. Óvatosan eresszük őket a levesbe, és főzzük 30 percig. Keverjük simára a tejszínben a lisztet, majd keverjük a levesbe a citrom kifacsart levével együtt, ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk további néhány percig. Aprított medvehagymával megszórva tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.