Beindult a pollenszezon: Tilos a paradicsom az allergiásoknak!

Beindult a pollenszezon: Tilos a paradicsom az allergiásoknak!

paradicsom
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 21. 18:30
Az allergia tulajdonképpen a szervezet téves immunválasza, amikor olyan anyag vagy molekula ellen védekezik, ami valójában ártalmatlan a szervezetre. Kiütésektől a légszomjig számos formában jelentkezhet – ráadásul évről évre egyre korábban kínozza a betegeket.
Bors

Az allergiások jól tudják, melyek az árulkodó tünetek, amik megjelenésétől számítva gyakorlatilag szinte egészen a kemény fagyokig számíthatnak a nem csak bosszantó, hanem sok esetben akár életveszélyes reakciókra, amit a szervezetük produkál olyan mikroszkóppal is alig látható apróságok ellen, mint a pollen.

Tavasszal mindig erősödnek a tünetek, hiszen ahogy a természet életre kel, máris ontja magából az allergizáló anyagokat. Egyes növények, mint például az éger, platán, fűz, a citrus-, valamint a tiszavirágfélék már elkezdték a pollenek szórását, de szerencsére nem nagy mennyiségben, így ezek még nem okoznak tüneteket, de a mogyoró már teljes pompájában virágzik.

Jellemzően a Dunántúl és az Alföld déli részén, illetve a főváros térségében a kőris, valamint a nyár virágpora is már be­került a levegőbe. Hamarosan pedig a pázsitfűfélék is beindulnak.

Megterhelő ételek

Az allergia nem csak kellemetlen tüneteket produkál, hanem ko­moly megterhelést is je­lent a szervezetnek. Az eb­ben szenvedők még bi­zonyos, teljesen hétköznapi élelmiszerekre is érzékenyebben reagálhatnak. A szakemberek általában azt mondják, hogy abban az időszakban, amikor a minket allergizáló anyagok jelen vannak a levegőben, érdemes kerülni a paradicsom, az uborka, a cukkini, a padlizsán, a tök, a banán, a napraforgómag és a kamilla fo­gyasztását.

Nyáron pe­dig a gö­rögdinnyével, a sárgadinnyével, az őszibarackkal és a nektarinnal egészül ki a tiltólista.

Allergizáló falatok

Még ha ezekre közvetlenül nem is allergiás valaki, jótékony kerülni a hisztamintartalmú, vagyis önmagukban is allergizáló élelmiszereket is, mint példáula mogyoró, a csokoládé, a zsíros sajtok, a kolbász, a szalámi, a füstölt húsok, a citrusfélék, valamint az alkoholos italok.

Ha mé­gis úgy dönt, hogy enne belőlük, előtte mindenképpen hőkezelje azokat, főzze meg a gyümölcsöket, így csökkenthető az allergizáló hatás.

Segít az Alvás és a mozgás

Ellensúlyozható a fent felsorolt élelmiszerek hatása például al­maecettel, ami hisztamincsökkentő hatású. Érdemes salátaöntetbe, italba keverni. Mint minden betegség esetében, az allergiásoknak is fontos a sok alvás és a rendszeres testmozgás – ezek szintén enyhíthetnek a tüneteken.

Érdemes egy héten több hajmosást is beiktatni, így legalább az ágyba kevesebb kerül a pollenekből.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.