A birsalmának számos jótékony hatása van. Szeptemberben, októberben érik, egészséges csemege. A birsalma és a birskörte csak alakjában különbözik egymástól. Éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek, és fényes, kemény falú, erős illatú lesz. Hűvös helyen hónapokig eláll. Energiatartalma alacsony, C-vitaminban gazdag, pektint és csersavat is tartalmaz. Több értékes vitamin- és ásványi anyag van benne, mint az almában.
A népi gyógyászat magvait köhögéscsillapítóként alkalmazza. Székrekedés és hasmenés esetén is segíthet, nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve gyógyítja a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseit. Pektintartalma megköti a méreganyagokat a tápcsatornában, segít ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetén. Szabályozza a vérnyomást, a koleszterinszintet és a szívműködést. A leve nyugtató hatású. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használható. Arckrémekben, testápolókban hidratálja, feszesíti a száraz, érzékeny bőrt. Csökkenti a ráncokat, kisimítja a szem alatti ödémákat. Fogyasztása: gyümölcshúsa nyersen kevésbé élvezhető, kemény, íze összehúzóan fanyar. Hosszú ideig főzve, párolva felpuhul.
Főzhet belőle kompótot, levest, szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy lekvárt és sajtot. Jó tudni: a pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, ha sajtot szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.