Apró, lóherére emlékeztet és fenyvesekben, bükkösök alján szőnyegszerűen terül el fehér virágaival. A szára és levelei – amelyek sok C-vitamint tartalmaznak – a kalcium-oxaláttól savanykás ízűek.
Gyógyhatásai: gyulladásgátló, baktériumölő, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Vizelethajtó, lázcsillapító hatású, érelmeszesedés ellen is jó. Segít veseproblémák, külső és belső fekélyek estén. De szájöblítésre, vérzéscsillapításra, rovarcsípésekre is kiváló.
Felhasználása: frissen használjuk. Főzhetünk belőle gyógyteát, tehetjük salátába, mártásokba, levesbe, semleges ízű növényekkel keverve.
Teakészítés: 1 evőkanál friss levelet ½ liter vízzel leforrázunk, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2 csésze teánál többet nem szabad fogyasztani.
Jó tudni: amikor virágzik, mérgező, ilyenkor ne fogyasszuk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.