Test és lélek

Most végre megtudhatja, mi is pontosan az a biotampon

BoBe

2019. április 3. szerda 11:30

<p>A bioalma ma már nem különlegesség, és a vegán tusfürdő sem szenzáció. Na, de mitől bio a biotampon?</p>

Forrás: iStock

A nők többsége csak lekapja a polcról a jól bevált márkát tamponvásárláskor, és nincs igazán tudatában annak, hogy mit helyez a testébe. 

– Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem mindegy: pamutból vagy biopamutból készült-e a higiéniai termék. Előbbi esetben már a gyapotot vegyszerrel kezelik, miáltal kémiai anyagok kerülnek bele. A biopamutnál viszont nem kezelik semmilyen egészségre ártalmas szerrel a gyapotot és a kész alapanyagot sem, tehát teljesen vegyszermentes – magyarázza a Borsnak Berta-Kis Anikó, aki egy hazai, biotampont gyártó cég egyik tulajdonosa.

A hagyományos tampon ugyanakkor nem csak pamutból, műselyemből is készülhet. Ez szintetikus anyag, és ezeket a termékeket klórral fehérítik, ami a legtöbb textil esetében megszokott eljárás. A legnagyobb gond az, hogy egy dioxin nevű, mérgező mellékanyag keletkezik a klórral fehérítés során. Épp emiatt rengeteg vizsgálaton esik át a tampon, mire kirakják a boltok polcaira, hogy a vásárlók gond nélkül tudják használni. A biováltozatnál ugyanakkor peroxiddal fehérítenek, így eleve nem keletkezik mérgező anyag. Környezetbarát lesz, mert 98 százalékban teljesen lebomlanak.

– Ha valakinek rossz tapasztalatai vannak a hagyományos tamponnal, esetleg száradás vagy irritáció lép fel, akkor jobban jár, ha átvált a biováltozatra – tanácsolja dr. Balogh Illés  endokrinológus, nőgyógyász. A biotampon a hazai boltok polcain egyelőre még nem található meg, csak interneten lehet vásárolni, de ugyanúgy három méretben kaphatók – a menstruáció erősségéhez igazodva. Persze, mint minden bioterméknek, ennek is valamivel magasabb az ára.

5 tipp a helyes tamponhasználathoz

1. A legfontosabb, hogy mindig mosson kezet, mielőtt felhelyezi a tampont! Ha nem teszi, akkor számtalan fertőzést juttathat a szervezetébe. Természetesen utána is érdemes kezet mosni, mert a kezén maradhat egy kis vér.

2. Akkor van jó helyen a tampon, ha nem érzi, hogy felhelyezte. Ha bárhol nyom vagy szúr, akkor azonnal vegye ki és próbálja újra! A zsinórnak mindenképpen ki kell lógni, mert ezzel tudja később kihúzni és kicserélni.

3. A közhiedelemmel ellentétben nem kell minden vécézéskor cserélni a tampont. A vizelet nem tartalmaz olyan baktériumokat, amik fertőzést okozhatnak. Mindenki magának dönti el, hogy szeretne-e cserélni minden alkalommal vagy sem.

4. Mindenkinek más erősségű a menstruációja, van, akinek gyakrabban kell cserélni, és van, akinek kevesebbszer. Egy biztos: nem szabad négy óránál tovább bent hagyni a tampont, mert egy baktérium miatt fertőzés alakulhat ki. Az éjszakai tamponok úgy vannak kialakítva, hogy nyugodtan lehet aludni, de célszerű ezeket is nyolcóránként cserélni.

5. A legnagyobb tévhit, ami előfordulhat, hogy a tamponhasználat elveheti a szüzességet. Ez természetesen nem igaz, mert a szűzhártya nagyon rugalmas és nem tudja átszakítani a felhelyezett tampon.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak