Test és lélek

A Bors utánajárt - a gének is okozhatnak játékfüggőséget

B. B. A.

Létrehozva: 2019.04.23.

<p>A magyar lakosság négy százaléka szenved valamilyen szerencsejátékfüggőségtől. A legtöbben nem is tudják magukról, hogy betegek, vagy ha fel is ismerik, nem vallják be maguknak. Pedig általában depresszió, szorongás áll a háttérben.</p>

Legális drognak hiszik

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet már hét éve dolgozik azon, hogy segítsenek a függőkön és megelőző előadásokat szervezzenek gyerekeknek iskolákba, Játék határokkal címmel.

– Alapvetően a négy százalék az európai átlagot nézve nem sok, de azoknak a családoknak, akik benne vannak, ez a minden – magyarázza a Borsnak Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

– Mivel sokan úgy gondolják, hogy a szerencsejáték-függőség egy úgynevezett legális drog, ezért jóval kevesebbet foglalkoznak vele, mint mondjuk az alkohol- vagy drogproblémákkal. Nagyon sokan elmesélik nekünk, hogy a függő családtagja azért nem szól rá az illetőre, mert attól fél, hogy akkor a játék helyett a kocsmázást választja, ami szerintük sokkal veszélyesebb. Nem látják sajnos azt, hogy a játékban is egyre többet és többet akar az ember. Például nagyobb összeget tesznek fel, hogy ugyanazt az élményt megkapják. Ezért fontos, hogy minél hamarabb segítséget kérjen a játékfüggő – emelte ki Rácsok Balázs a Borsnak.

A genetika is közrejátszik

– Sokan nem is gondolnák, hogy legtöbbször a háttérben depresszió, szorongás és sok esetben személyiségzavar áll – emelte ki Makai Gábor pszichológus. –  A depressziós ember sokszor választja a játékot kiútnak, hogy ne kelljen a nyomasztó gondolataival szembenéznie. Soha nem a játékot kell vizsgálni, hanem azt, hogy a függőség minek a következménye. Sokszor nem is a játékfüggőséget kell gyógyítani, hanem a mentális zavar gyökeréig kell leásni. Lehet akár genetikai háttere is a játékszenvedélynek, de ez nem elég. A genetika és a környezet együttes hatása alakítja ki ezt a betegséget – tudta meg a Bors Makai Gábor pszichológustól.

Remegés is lehet elvonási tünet

– Pszichés függőségről akkor beszélünk, hogyha kialakul egyfajta állandó sóvárgásérzés egy dolog iránt. Ez gyerekre, felnőttre ugyanúgy érvényes tud lenni – magyarázta tovább a Borsnak Makai Gábor.

– Fizikai függőségről akkor beszélünk, hogyha már megvonási tünetek is jelentkeznek. Ez lehet például fejfájás vagy remegés, esetleg feszültség, ami csak akkor oldódik, ha játszik az illető. Azért is nyúlnak a játékhoz, hogy elfedjék az aktuális, megoldhatatlannak hitt problémákat. Sokszor ezek az emberek félnek az emberi kapcsolatok kialakításától is – fejtette ki a pszichológus. 

Bejött a jóslat

Egy a 43 millióhoz az esélyünk arra, hogy egy tetszőleges számsorral telitalálatunk legyen az ötös lottón. Mégis sikerült valakinek eltalálnia a számokat a legutóbbi húzáson, amivel felfoghatatlanul sok pénzt nyert, több mint négymilliárd forintot. A Bors nagyjából két héttel ezelőtt numerológussal elemezte a számokat. A szakértő az egyik legszerencsésebb számnak mondta a 14-est, és bejött. A Szerencsejáték Zrt. statisztikái szerint a milliárdokat hozó számsorból (14, 21, 53, 60, 90) eddig pont a 14-est húzták ki a legkevesebbszer, a 60-ast pedig a legtöbbször.

Fogják a kezüket

Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. szakemberei a függőknek és a hozzátartozóknak egy­aránt tartanak csoportfoglalkozásokat. A cél az, hogy megtanulják, hogy ne társuljon a betegség mellé szé­gyen­­érzet. Ha szükséges, munkát is ajánlanak az illetőnek, ételt is tudnak biztosítani nekik, ahogy pszichológiai vagy pszichiátriai segítséget is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180653_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714595713
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178985_auto_resized.jpg
life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180286_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Fronton zsákmányolt nyugati fegyvereket állítottak ki Moszkvában (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714595713
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714595713
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban