Ott volt végig a konyhában: ez jó a magas vércukor ellen

Ott volt végig a konyhában: ez jó a magas vércukor ellen

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 24. 15:00
<p>Cukorbetegséggel élni nem könnyű, de orvosunk tanácsait betartva ennek a betegségnek a kezeléséhez is találunk a spájzban segítséget.</p>
Bors

Nem kell lemondanunk a cukorbetegség mellett sem semmiről, ha be­tartjuk, amit az orvosunk ta­nácsol. Sőt a kamrában is találhatunk olyan élelmiszereket, amelyek segítségünkre lehetnek a vércukorszint karbantartására. Szerencsére egyre több lehetőség van a gyógyszeres vagy inzulinos kezelés mellett arra, hogy csökkentsük a tüneteket vagy lassítsuk az esetleges szövődmények kialakulását.

– A legfontosabb javaslat a megfelelő testmozgás beépítése a mindennapi rutinba, ami lehet személyre szabott edzésforma, de a heti háromszor 20 perc egyszerű séta is több a semminél – magyarázta dr. Nagy Árpád. – A rendszeres étkezés is kiemelkedően fontos, minimum 3, de leginkább 5 alkalommal naponta, a tápanyagarányok betartásával: szénhidrát 50, zsírok 20, a fehérjék pedig 30 százalékban. Amik bizonyítottan jó hatással vannak a cukorszintre, az a fokhagyma, a fahéj és a csicsóka – tette hozzá a háziorvos, belgyógyász, reumatológus.

Egészségeseknek sem árt figyelni

Bár a cukorbetegek is ehetnek akár süteményeket is, a gyümölcsös jobb választás az egészségeseknek is, mint egy hatalmas csokitorta. 

Jól tesszük, ha elfelejtjük a cukros üdítőket, de csínján bánjunk a gyümölcslevekkel is, hi­szen ezeket is rendesen megcukrozzák.

A fehér cukrot és a fehér lisztet, illetve a belőle készült péktermékeket is lecserélhetjük.

Kerüljük a stresszt, az ugyanis olyan hormont állít elő, ami növeli a vércukorszintet, mozogjunk minél többet!

Csökkentsük 80 grammra a napi zsírbevitelt, fogyasszunk tengeri halat és szójatermékeket!

Fogyasszunk elegendő krómot, amit teljes kiőrlésű gabonafélékből, lencséből, tyúkhúsból tudunk pótolni.

A cink is szerepet játszik a vércukorszint befolyásolásában. Sok cinket tartalmaz a búzakorpa, a zabpehely, a napraforgómag és bizonyos sajtok.

Szintén csökkenti, illetve segít szabályozni a vércukorszintet: áfonya, avokádó, chiamag, mangó, görögszéna, kurkuma, gyömbér, mustármag, koriander, olívaolaj, ecet, tojás, cseresznye.

Ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, mert az alacsony vércukorszinttől akár hipoglikémiás sokkot is kaphatunk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.