Inkább uzsira
Sokan törlik ki az étrendjükből a kenyeret, pedig szénhidrátra is szüksége van a szervezetnek. A hiánya akár rosszulléthez is vezethet.
– Nem az a lényeg, hogy ne egyen kenyeret, aki fogyni vagy diétázni szeretne, hanem hogy az a kenyér, amit eszik, ne fehér kenyér legyen – állítja Barva Zsófia dietetikus. – Egyébként is tévhit, hogy a legnagyobb ellenségünk a szénhidrát és a kenyér: egy egészséges életmódnál a teljes értékű gabonából készült kenyér még ajánlott is. Az abonettet, a kétszersültet, a puffasztott rizst és társait én nem javasolnám sem reggelire, sem vacsorára. Inkább tízóraira és uzsonnára, arra viszont tökéletes egy kis gyümölcs vagy esetleg joghurt mellé.
Csillagokat látnak
A mesterségesen előállított kenyérpótlók természetesen nem ártanak, ugyanakkor hiánytüneteket tud produkálni, ha valaki csak ezeket eszi a teljes kiőrlésű, rozsos, magvas vagy éppen Graham kenyér helyett.
– Aki lejjebb szorítja a szénhidrátmennyiséget, jelentkezhet nála gyengeség, szédülés. Sokan, akik drasztikusan fogytak le, tapasztalták: lehajoltak, felemelték a fejüket és csillagokat láttak, megszédültek. Ezt első körben a szénhidráthiány okozza. A szervezet így jelez, hogy nem kapja meg azt a mennyiséget, amire szüksége lenne – magyarázta Barva Zsófia. – A szénhidrátnak kell kitennie a napi energiabevitel bő felét, a többi pedig oszoljon meg a fehérje és a zsír között! Sokan egy kalap alá veszik a kenyeret a cukorral, az édességgel, mert az is szénhidrát. De fontos tudni, hogy a kettő nem ugyanaz.
A mérték a lényeg
Meglepő, hogy a teljes kiőrlésű és a fehér kenyérnek a szénhidrát- és kalóriatartalma majdhogynem ugyanannyi (10 dekában körülbelül 50 gramm szénhidrát). A különbség abban van, hogy a teljes kiőrlésű lassabban szívódik fel a rozstartalma miatt, magyarul később érezzük éhesnek tőle magunkat. Klink Dóra táplálkozás-szakértő szerint sem jó, hogyha teljes mértékben kitörli valaki az étrendjéből a kenyeret.
– Én azt látom, hogy sok embernél a mértékletesség és a tudatosság hiánya okozza az elhízást. Sokan kapkodnak ezekért a kenyérpótlókért, pedig a gluténmentesen kívül ugyanúgy liszt van mindegyikben. Én nem vagyok a híve ezeknek. Ha valaki ki szeretné iktatni a fehér lisztet, van más alternatíva is. Én például útifűmaghéjból szoktam zsemlét készítek. Ennek nagyon alacsony, szinte nulla a kalóriaértéke, ráadásul eltelít, így nem érzi éhesnek magát az ember – mondta Klink Dóra.
Útifűmaghéj zsemle
Hozzávalók 6 darabhoz: 3,5 dkg útifűmaghéj * 100 g natúr joghurt vagy kefir * 4 tojás * 1,5 dkg lenmagliszt/szezámmagliszt * 1 dkg szezámmag * 2 tk sütőpor * 1 tk só vagy 2-3 tk himalájai só
A hozzávalókat összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Egy zsemlében: 68 kcal, 1 g szénhidrát, 6 g fehérje, 3,5 g zsír
Abonett (extrudált kenyér)
Energia: 337 kcal/100 g * Szénhidrát: 65 g/100 g
Összetevők: teljes kiőrlésű búzaliszt, kukoricadara, étkezési só
Kétszersült
Energia: 382 kcal/100 g * Szénhidrát: 58 g/100 g
Összetevők: teljes kiőrlésű búzaliszt, búzaliszt, pálmaolaj, ételecet, búzaglutén, élesztő, étkezési só, lisztkezelő szerek
Korpovit
Energia: 450 kcal/100 g * Szénhidrát: 69,5 g/100 g
Összetevők: gabonák (94 százalék), pálmaolaj, árpamaláta-kivonat, térfogatnövelő szerek, élesztő, étkezési só, lisztkezelő szer, természetes módon előforduló cukor
Puffasztott rizs
Energia: 356 kcal/100 g * Szénhidrát: 77,6 g/100 g
Összetevők: barna rizs, fehér rizs, jódozott tengeri só
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.