Test és lélek

Eláruljuk a titkot - ezt keresse a jó multivitaminban!

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.01.23.

<p>Multivitaminoktól roskadoznak a polcok. Ember legyen a talpán, aki tud választani közülük.</p>

Több a C-vitamin 

Rengeteg ember szed különböző étrend-kiegészítőt, hogy megőrizze az egészségét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta meg a multivitaminokat. Arra voltak kí­váncsiak, hogy valóban hihetünk-e a csomagoláson feltüntetett értékeknek. Összesen 12 készítményt vizsgáltak. Ezeket gyógyszertárban, drogériában és bioboltban is beszerezhetjük.

Jó hír a szedőknek, hogy a vizsgált tabletták egyikénél sem mértek a dobozon feltüntetett mennyiségnél kevesebb C-vitamint. Az ellenkezője viszont előfordult: összesen hat terméknél mértek magasabb aszkorbinsav-tartalmat, mint amennyi a címkén szerepelt. Volt olyan, amely 18-20 százalékkal többet tartalmazott a vitaminból, mint amennyit kellett volna. A szakértők szerint a tárolási vagy gyártástechnológiai hiba miatt fordulhat elő mennyiség­eltérés. 

Nem ártunk vele 

Még mindig sok vita folyik arról, hogy valóban szükséges-e pirulákon keresztül bevinnünk a különböző vitaminokat a szervezetbe. Dr. Bense Tamás háziorvos szerint nem kell folyamatosan szedni ezeket a készítményeket. 

– A legyengült szervezetnek szüksége lehet rá, de egy változatos táplálkozással, mozgással élő embernek nem feltétlenül kell a multivitamin. Mielőtt ezekhez a készítményekhez nyúlnánk, mindenképp konzultáljunk a háziorvosunkkal! – mondta dr. Bense.

A szakértők szerint azoknak kellhet a pluszbevitel, akik rendszertelenül, egyoldalúan táplálkoznak. A vegánok, vegetáriánusok, fogyókúrázók, terhesek és a hatvan év felettiek tartsanak otthon multivitamint!

Minél több, annál jobb

– Ha megkérdezem az embereket, hogy soroljanak fel tíz darab zöldséget, amit rendszeresen esznek, általában ötnél megállnak. Ez a probléma – kezdte dr. Gulyás Tamás életmódszakértő.

– Ez azt jelenti, hogy nem visszük be azt a vitaminmennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van, pedig a mindennapi élethez ez elengedhetetlen lenne. Ezért én azt gondolom, hogy igenis indokolt ezeknek a piruláknak a fogyasztása, sőt a C-vitamint külön kellene bevinni – magyarázta a szakértő, majd hozzátette, hogy szerencsére a túladagolástól nem kell félnünk, mivel nem tudunk egy nap annyi vitamint megenni, amely már problémát okozna. 

– Mindegyik vitaminnak megvan a pozitív és negatív oldala, de utóbbihoz tényleg rengeteget kell beszednünk, hogy megtapasztaljuk. Ha multivitamint vásárolunk, akkor mindig nézzük meg, hogy mennyi mindent tartalmaz, mivel minél több minden van benne, annál jobb. Legyen benne ásványi anyag és növényi hatóanyag is! Utóbbi általában zöldségek kivonata, amelyek sokszorosára fokozzák a vitamin felszívódását és hasznosulását.

Por a patikából

Sokféle kiszerelésben juthatunk hozzá a C-vitaminhoz. A legolcsóbb változat a gyógyszertári C-vitamin-por, amelyet egyszerre csak 10 grammos kiszerelésben lehet megvásárolni. Ám ha 1000 milligrammal számolunk egy napra belőle, akkor egy tíznapos adaghoz jutottunk pár száz forintért. Körülbelül egy késhegynyi adag teszi ki a napi mennyiséget. Egyesek amint betegnek érzik magukat, nagy dózisban viszik be pár napig a C-vitamint a szervezetükbe. 

– Ha nagy dózisú terápiát akarunk csinálni, akkor valóban a patikában elérhető aszkorbinsavat vegyük meg! Narancsot, kivit együnk hozzá, mert ezekben olyan anyag van, amely jól jön a C-vitamin hasznosulásánál – magyarázta dr. Gulyás Tamás, majd folytatta. – Ez a vitamin hasmenést okoz, tehát ha túl sokat szedünk belőle, akkor így jelzi a testünk, hogy túlléptük a határt. Ilyenkor csökkenteni kell az adagot addig, amíg a tünet elmúlik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek