Így lesz tökéletes a Márton-napi libapecsenye

Így lesz tökéletes a Márton-napi libapecsenye

recept
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 04. 09:30
Bors

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!” A régen szokásos 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap a jóízű falatozás és mulatságok napja volt. Annak idején ilyenkor fizették ki az éves földbérleteket és járandóságokat – részben vágott liba formájában, így lett a bőség szerencsehozó napja is egyben, szimbóluma pedig a libasült.

Libaleves és ludaskása

Elkészítés: 120 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (8 adag):
80 dkg libaaprólék
40 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg kerek szemű rizottó rizs
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8 szem fekete bors
1 ek só

Narancsos libasült

Elkészítés: 4 óra

Nehézség: III

Hozzávalók (8 adag):
1 egész liba (kb. 3 kg)
4 narancs (60 dkg)
50 dkg sütőtök
1 ek só
1 tk őrölt fekete bors
1 friss rozmaringág

Elkészítés: A libát megtisztítjuk, a tokokat kiszedjük. A narancsokat megmossuk, a héját lereszeljük és összekeverjük a sóval és az őrölt borssal. A narancsokat gerezdekre vágjuk, és kevés levet is facsarunk a narancsos fűszersóhoz. Bedörzsöljük vele a libát kívül-belül, majd a narancsgerezdeket a belsejébe töltjük. Az előkészített libát egy tepsibe helyezzük  mellével felfelé, a combjait alufóliába csavarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük. Az első óra után meglocsoljuk a kisült zsírjával, majd utána minden félórában megismételjük. Az utolsó félórában egy másik tepsit veszünk elő, és abba helyezzük át a libát, most már a hátával felfelé. Akkor mellészórjuk a kockára vágott sütőtököt és a rozmaringleveleket. A liba combjairól levesszük az alufóliát, és további félórán át sütjük. A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, és félórán át pihentetjük tálalás előtt.

Sült birsalma

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag):
4 nagy birsalma (kb 1 kg)
8 evőkanál méz (kb 16 dkg)
5 dkg vaj
4 ek vágott dió (kb. 4 dkg)
5 dkg cukrozott meggy
5 dkg mazsola

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.