Az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a dió, ami számos értékes tápanyagot tartalmaz, mint például telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatásai: jótékonyan hat az agyi, szellemi frissességre, segíti a csontok, a fogak fejlődését, erősíti a hajunkat és a körmünket. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet nyálkahártyájának egészséges működését. Segít a szívproblémák megelőzésében, csökkenti a sztrók és a szívroham kockázatát. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet ennünk belőle!
A dióból hidegen sajtolt olaj antioxidáns, érvédő, érelmeszesedést gátló. Rendkívül jó hatású depresszió ellen és a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek is segít! Reggel, éhgyomorra igyunk belőle 1 evőkanálnyit. Tehetjük joghurtba, csepegtethetjük pirítósra, szendvicskrémbe. Gyerekeknek napi 1 teáskanállal ajánlott.
Levelét – tea formájában – gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használjuk. A diólevél és a termésfal juglont (erősen festő hatású), flavonoidokat, cseranyagokat, illóolajat és C-vitamint tartalmaz.
Elkészítése: 2 dl forró vízhez adjunk 1 teáskanál szárított diólevelet, 3-5 perc állás után szűrjük le. Napi maximum 1-3 csészével javallott. Gyomorfekélyben szenvedők viszont ne igyák!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.