Test és lélek

4 dolog, amin az újévi diéta fogadalmak elbuknak – Ne akarjon nagyon gyorsan lefogyni!

Bors

Létrehozva: 2018.01.03.

Az új évben a legtöbben a fogyást tűzik ki céljukként: januárban megtelnek az edzőtermek, mindenki a diétás recepteket bújja. Aztán valahogy elfogy a lelkesedés, és az év végén a legtöbben ugyanott tartanak, mint 365 nappal korábban. Miért van ez így, hol bicsaklanak meg az újévi fogyási fogadalmak? Sávoly Dóra személyi edző személyes tapasztalatai alapján elmondja, mit tehetünk, hogy céljaink megvalósuljanak.

1. Gyors változást akarunk

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy az új esztendőben 180 fokos fordulatot akarnak venni, és egyik napról a másikra radikálisan megváltoztatják az étkezésüket. A tapasztalat az, hogy nem működik! A szervezetünket nem sokkolhatjuk hirtelen: mind az edzésben, mind az étkezésben is a fokozatosságot és a tudatosságot tartsuk szem előtt. Idő kell az agyunknak és a testünknek is, amíg megszokja az új rendszert.

2. Koplalós diétát választunk

Nem kell egyből kemény önsanyargatásba kezdenünk megvonva vagy radikálisan csökkentve a szénhidrátot, vagy ami még rosszabb: koplalásba kezdeni. A könnyedebb diétákkal érdemes kezdeni a fogyást az új esztendőben. Hosszú távon nem tartható és nem is egészséges a koplalás. Sávoly Dóra azt javasolja, olvassunk utána a helyes táplálkozás alapjainak, de kérhetünk tanácsot szakembertől is.

Még meg is betegedhetünk

– A diéta megelőzhet betegségeket: a kisebb súlyterhelés jót tesz a szívnek, az ízületeknek. A testzsír ará­nyá­nak csökkenése kedvezően hat az anyagcserére, a hormonrendszerre, csökkenti a szervezetben előforduló krónikus gyulladásokat, a daganatos betegségek kockázatát is mérsékli. A diéta megoldást hozhat emésztési panaszokra is: az ételintolerancia által kiváltott, akár évek óta fennálló tünetek is gyógyszer nélkül elmúlhatnak, csupán a megfelelő alapanyagok kiiktatásával, például tejtermékek, gabonafélék elhagyásával – érvel dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

A főorvos ugyanakkor leszögezi: a diéta nem egyenlő a koplalással! A túlsúly csökkentésével sok betegség kockázata mérsékelhető, ám a szélsőséges diéták hiányállapotot is okozhatnak – figyelmeztet a szakember. Reális célokat és fogyási ütemet kell kitűzni, az önként vállalt éhezés hosszú távon nem fenntartható: hiányállapot, legyengülés, betegség kialakulása is lehet a következménye. Az a diéta lehet sikeres, amely során jól érzi magát az ember, amelyet nem gyötrelemként él meg nap mint nap, hanem szerves részévé tud válni a mindennapoknak.

3. Belecsapunk a lecsóba

A fokozatosság az edzésekben is fontos tényező – mondja a szakember. Először csak átmozgató jellegű, könnyed edzésekkel kezdjünk, és utána lehet napról napra jobban terhelni magunkat. Így nem történik meg az a gyakori eset, hogy feladjuk két hét után, miután túlerőltettük magunkat, izomlázunk lesz, és elmegy a kedvünk az egésztől. Ha eddig nem sportolt, érdemes felkeresni egy személyi edzőt. Eleinte elég a heti két-három. Az edző abban is tud segíteni, hogy otthon milyen feladatokat tudunk végezni.

4. Hamar engedünk a csábításnak

A nagy elhatározások általában az első kísértésekig tartanak: egy-kettőnek még ellenállunk, de a harmadiknál már sokszor elcsábulunk. A legtöbb fogyókúra itt szokott megbicsaklani. A családnak, barátoknak ne hagyjuk elcsábítani magunkat a sült krumplira, a sütire, a cukros üdítőre. Koncentráljunk a célra, és ezek helyett salátát, cukormentes desszertet, italt válasszunk! Jó, ha magunk tudunk főzni a hétköznapokon, hisz így tudjuk, milyen alapanyagokból készül a menü, akár több napra előre. Ha ez nem megoldható, akkor a diétás fogásokat kiszállító cégek is jó alternatívák lehetnek: a fix ebéd nem visz el a hirtelen megoldandó – általában egészségtelen –, gyors étkezések irányába. Mindig legyen nálunk valamilyen, az egészséges étkezési rendszerbe illeszthető nasi, például fehérjeszelet, olajos magvak, alma, sárgarépa. Ezzel megoldhatjuk, hogy ne legyünk farkaséhesek, mert akkor sokkal többet fogunk enni, és óhatatlanul a kalóriadúsabb falatokat választjuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180653_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27696_resized.jpg?avcount=1714707912
origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183426_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27695_resized.jpg?avcount=1714707912
origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181161_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Henger alakú UFO-t pillantott meg a megrémült anya a repülőgép ablakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183506_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiakadt a TV2 gyönyörű sztárja, nem tolja tovább más szekerét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714707912
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban