Összefüggést találtak a nagyszülők és az unokák rákos megbetegedései között brit tudósok – írta az Nlcafe.
Arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy a nagyszülők káros hatással vannak unokáik egészségére, mert zsíros ételekkel és édességgel tömik őket, és kiteszik őket a passzív dohányzásnak, ami növeli a gyerekekben kialakuló rák és más betegségek kockázatát. A kutatás vezetője, dr. Stephanie Chambers az Independentének az mondta, hogy a korábbi tanulmányok csak a szülők szerepét vizsgálták a gyermekek rákos megbetegedéseivel összefüggés-ben, a nagyszülők valahogy kimaradtak.
Pedig a nagyik is sokat vannak együtt a gyerekekkel, így hatással bírnak rájuk, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. A dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya egyaránt növeli a rák kockázatát.
Mivel jelenleg nem a nagyszülők állnak az egészségügyi üzenetek központjában, a tanulmányból származó bizonyítékok fényében fel kell hívni rá a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében – mondta a kutatás vezetője.
A glasgow-i kutatócsapat 18 országból 56 tanulmányt elemzett a nagyszülők unokákra gyakorolt hatásáról.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.