Test és lélek

Az 5 leggyakoribb kérdés a cukorbetegségről

Bors

Létrehozva: 2017.11.20.

<p>A cukorbetegség teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált diabeteszesek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakra válaszol.</p>

Életem végéig inzulinra vagy gyógyszeres kezelésre szorulok?

A cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a vércukorszint normalizálható. Ehhez az esetek többségében az életmódváltáson kívül valamilyen készítményre van szükség: ez lehet inzulin vagy szájon át szedhető tabletta. Hogy kinek melyikre van szüksége, azt több tényező is befolyásolja. Ám azt érdemes tudni, hogy az állapot első számú terápiás módja a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás, így elképzelhető, hogy bizonyos idő után – vagy már a kezdetektől – elég csupán a megfelelő életmód követése. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben is elengedhetetlen!

Le tudom váltani az inzulint gyógyszerre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer el kellett kezdeni inzulinozniuk magukat, akkor már mindig ezt a kezelési módot kell követniük. Pedig meglehet, hogyha például alacsonyabb lesz a vércukor szintje, akkor újra elég lesz a gyógyszeres terápia. Természetesen az ellenkezőjére is szükség lehet, vagyis arra, hogy gyógyszerről inzulinra kell váltani. Ilyen állapot lehet például a terhesség és szoptatás, műtét, bizonyos betegségek, illetve az állapotban bekövetkezett romlás – mondja a szakértő.

Le kell mondanom az alkoholról?

A felnőtt cukorbetegek bár ihatnak alkoholt, ám nem mindegy mit, mennyit és hogyan. Fontos ugyanis, hogy az illető ropogtasson mellé valamit, például teljes kiőrlésű kekszet, valamint kerülje a cukros italokat, likőröket, desszertborokat. A legjobb, ha jó minőségű száraz vörös vagy fehér borra teszi le a voksát. Nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkohol engedélyezett. 

Mit tegyek, ha beteg vagyok?

Amennyiben valakinél megállapítja az orvos a  cukorbetegséget, úgy akkor az extra odafigyelést igényel. Ügyelni kell ugyanis a megfelelő folyadékfogyasztásra, valamint a gyakori vércukorszint-ellenőrzésre. Ha például kórokozókkal harcol a szervezet, az olyan hormonális változásokat indíthat el, mely megemelheti a glükóz mennyiségét.

Hányás, hasmenés esetén pedig a szabály, hogy amennyiben a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori - 2 óránkénti - vércukor ellenőrzés mellett az inzulin dózisát ideiglenesen csökkenteni kell, de ezt feltétlenül egyeztessük orvossal  Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrát mennyiség elfogyasztása. Inzulinhiányos cukorbetegeknél, ha alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünetek  - akár kóma -  lép fel, sor kerülhet glukagon injekció adására is.

Változtat valamit az addigi kezelésen a változókor?

A menopauza egy sor hormonális változást indít el, melynek során először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje lecsökken. Mivel mindkét hormon komoly befolyást gyakorol az inzulin szintjére, így nem csoda, ha sok, változókorban lévő cukorbeteg nőnél vércukor-ingadozások figyelhetőek meg. Ilyenkor egyeztetni kell a továbbiakról a kezelőorvossal, aki az addigi dózis módosítását írhatja elő.

Forrás: Cukorbetegközpont  -  https://www.cukorbetegkozpont.hu/

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171789_auto_resized.jpg
origo.hu

Top 15: híres és gyönyörű színészek, akik borzalmasan elhíztak vagy drámaian megöregedtek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27586_resized.jpg?avcount=1714422013
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173944_auto_resized.png
hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173004_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173916_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Pokoli pusztítást végezett az orosz Szu–25-ös (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27573_resized.jpg?avcount=1714422013
origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165345_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714422013
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714422013
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi