Biztos, hogy rosszul mosta meg eddig a gyümölcsöt! Így kell!

Biztos, hogy rosszul mosta meg eddig a gyümölcsöt! Így kell!

kutatók
PUBLIKÁLÁS: 2017. október 29. 14:30
Bors

Lehet, hogy eddig azt gondolta, hogy az alma átdörgölése, vagy konyhai csap alatti áztatás elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a port és a szennyeződéseket róla. Sajnos, rossz hírünk van! Tudósok szerint, ahhoz hogy valóban megszabaduljunk a rovarirtószer-maradványoktól ennél egy kicsit többre van szükség - írja a Mirror.

A növényvédőszereket számos gazdálkodásban használják a terméshozam növelése érdekében, de az évek során bebizonyosodott, hogy azok az egészségre is károsak. A vendéglátásban az a szokásos gyakorlat, hogy a gyümölcsöt megmossák, mielőtt felszolgálják, de sajnos a kemikália egy része, amit a gyümölcsök és zöldségek felszívnak, egyszerűen nem távolítható el sima vízzel.

Most az American Chemical Society kutatói kiderítették, hogy egy teljesen hétköznapi, minden háztartásban megtalálható szer segíthet a gyümölcsök felületén található maradványok eltávolításában. Ez pedig nem más, mint a étkezési szódabikarbóna. A kutatók szerint minden másnál hatékonyabb a rovarírtószerek eltávolításában.

Vizsgálatok bizonyították, ha az almát egy tál vízbe áztatjunk 12-15 percre, amibe előtte egy kiskanál szódabikarbónát tettünk a növényvédőszerek majdnem száz százalékát sikerül eltávolítani. Azért csak majdnem, mert még így is vannak sajnos olyan vegyszerek, amelyek nem maradnak meg a gyümölcs héjján, hanem behatolnak a gyümölcsbe. Az egyetlen módja annak, hogy 100%-ig eltávolítsuk a veszélyes anyagokat, ha a gyümölcsöt meghámozzuk. Így viszont azonban fontos tápanyagok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is elveszhetnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.