Test és lélek

Nem a szex, a fontosság érzése miatt lépünk félre

Balajti Péter

Létrehozva: 2017.04.10.

Míg a monogámia annak idején azt jelentette: egy valakivel egy egész életen át, ma arra utal, hogy egyszerre csak egy valakivel – mondja Esther Perel pszichoterapeuta, a TED konferencián tartott előadásában. A szakértő számos párkapcsolati tévhitre és összefüggésre világít rá.

Micsoda változás!

Hajdan gazdasági érdekből házasodtak az emberek és az igaz szerelemért félrelép­ve kockáztatták az anyagi biztonságukat, ma az igazi szerelemért lépnek frigyre, és pont azt veszélyeztetik a megcsalással. Egykor azért váltak el az emberek, mert boldogtalanok voltak a házasságukban, ma azért, mert úgy vélik, hogy boldogabbak lehetnek. So­kunkat a jelen sugallta felhatalmazás ösztönöz a hűtlenségre: jo­gunk­ban áll valóra vá­l­tani a vágyainkat, mert megérdemeljük a boldogságot.

Életet ad a kaland

Egy viszony hátterében nem csak az érzelmi kapcsolat, az újdonság, a szabadság, a heves nemi vágy áll. Ha valaki érdeklődését keressük, nem mindig a párunknak, olykor annak fordítunk hátat, akivé mi magunk váltunk. A szakember szerint a halál és az elmúlás közelsége szintén felfokozhatja a meg nem élt vágyak valóra váltását egy vi­szonyban. Perel úgy véli: a hűtlenség inkább szól a figyelem és a fontosság érzése iránti vágyódásról, mint a szexről.

Kiút a viszonyból

Perel szerint, ha az emberek tizedannyi merészséget, képzelőerőt és lelkesedést vittek volna a kapcsolataikba, mint a viszonyukba, talán soha nem fordulnak párterapeutához.

A beismerés és a viszony megszüntetésén túl döntő a bűnbánat a hűtlenség miatt és azért, amiért a csalfa fél megbántotta, elárulta a szíve választottját. A megcsaltnak érdemes körbevennie magát barátokkal, pozitív élményekkel, hogy visszanyerhesse az önbecsülését.

Gyógyítható a helyzet 

A hűtlenséget átélt párok jelentős része együtt marad. Vannak, akik csak túlélik, mások képesek lehetőséggé változtatni a történteket. A hűtlen többször gondol a házastársára, mint korábban, a megcsalt joggal követel többet a másiktól. Az új helyzet mélyebb beszélgetéseket és intenzív szexuális élményeket hozhat, mert a kedves elvesztésétől való félelem felszítja a vágy tüzét. Ám a szakember óva int attól, hogy bárki hűtlenséggel akarja táplálni a kapcsolatát, mert az olyan, mintha valaki szemléletváltás reményében szeretne rákos lenni, mert olvasta, hogy a felépültek másképp látják a világot.

Pirner Alma: Nem mindig jobbal lépnek félre

Az egzotikustánc-világbajnokból lett nőiesség-tanácsadó Pirner Alma azt mondja, nem feltétlenül jobb nővel vagy pasival csalják meg az embert, hanem olyannal, aki mellett a félrelépő jobbnak érzi magát.

– Nemcsak az a kapcsolat szülhet viszonyt, amelyben az illetőt elhanyagolják és nem kap meg mindent otthon, de ott is megtörténhet a hűtlenség, ahol erős kisugárzású, ösztönző társ áll. Ha valaki az utóbbi mellett képtelennek érzi magát a fejlődésre, felzárkózásra, akkor a kialakult nyomasztó helyzetet ellensúlyozhatja egy nála befolyásolhatóbb, gyengébb személyiségű szeretővel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek